Végre nem maradtak ki a kasszasöprésből

Weborvos.hu, 2016. január 21. – Sándor Judit

A járóbeteg-ellátás 4,7 milliárd forintot kapott, ennek negyede jutott az önálló intézeteknek.

Nagyon pozitívan értékeli a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség, hogy végre a járóbeteg-szakellátás is kapott az év végi kasszasöprésből, fogalmazott lapunk megkeresésére Polák László. A szövetség jelölt elnöke arról is tájékoztatott, hogy pozitív hangú, előremutató megbeszélést folytattak múlt héten Ónodi-Szűcs Zoltánnal. Az egészségügyért felelős államtitkártól többek között azt kérték, hogy az elkövetkezőkben is legyen majd lehetőségük a maradványból részesülni, hiszen szükségük van pótlólagos forrásra: befagyott az alapdíj, s véleményük szerint aránytalan a TVK az ellátandó lakosságszámhoz és a szakorvosi óraszámhoz viszonyítva, miközben folyamatosan nőnek terheik.

A tavaly év végi, közel 7 milliárd forint összegű kasszasöprésből a járóbeteg-ellátás 4,7 milliárd forintot kapott. Ennek jelentős részét ugyan elvitték a kórházakhoz integrált szolgáltatók, ám így is körülbelül egynegyed rész jutott az önálló járóbeteg-ellátóknak, amit jó eredményként értékelnek.

A maradvány elosztásakor az ellátást végző szolgáltatókat úgy igyekeztek ösztönözni, hogy a finanszírozási keretüket legfeljebb 10 százalékkal meghaladó többlettljesítményükért is a teljes alapdíjat kapják meg utólag.

A megbeszélésen az államtitkártól azt is kérték, legyen lehetőségük az önálló járóbeteg-ellátóknak is az egynapos sebészeti ellátások (ES) TVK-jának feloldására. A zárt kassza lehetőségeit figyelembe véve azt szeretnék elérni, hogy mindez legalább lebegő forint/pont értékben valósulhasson meg. Polák László szerint ez körülbelül húszszázalékos emelkedést jelenthet az ES ellátások körében. Az egészségügyért felelős államtitkár megígérte, hogy megvizsgálják ennek lehetőségét az OEP-pel közösen. A szövetség adatai szerint összesen 82 intézményben végeztek tavaly egynapos sebészeti beavatkozást, ebből 44 önálló szakrendelő volt.

Az OEP adatai szerint jelenleg aktív fekvőbeteg-ellátóhoz integráltan 93, önálló szakellátóként 306 intézmény működik, ez utóbbiból 89 önkormányzati (Budapesten 17, vidéken 72), változó méretű egyéb járó intézmény 217 van. A járóellátásban 70 millió orvos-beteg találkozás történik évente, s egy ősszel publikált, a szövetség által készített felmérésből egyértelműen kiderült: a lakosság közérzetét jelentősen befolyásolja egyrészt az, hogy magasan képzett háziorvosa legyen, másrészt pedig az, hogy a lakóhelye közelében legyen szakrendelő, gondozói hálózat. Kiemelkedően sokan – 95,7 százalék – állították: fontos számukra, hogy járóbetegként vizsgálják ki őket, s ne kelljen kórházba feküdniük, s az is, hogy ne kelljen messzire utazniuk a szakorvosi szolgáltatások igénybevétele miatt (97,2 százalék). A felmérést azért készítették, mert úgy tapasztalták, hogy kezd háttérbe szorulni a járóbeteg-ellátás, ám a lakossági igények jól mutatják, mennyire fontosak a szakrendelők az ellátásban.

Hozzászólások: