Több intézmény veheti át a Sportkórház részlegeit

Magyar Idők, 2015. december 3. – Haiman Éva

A jelenlegi formájában megszűnne a Sportkórház – értesült a Magyar Idők. Az intézmény egyetlen fekvőbetegosztálya, a sportsebészeti részleg a Semmelweis Egyetemhez kerülne, a mozgás­szervi rehabilitációs osztály az Országos Gerincgyógyászati Központ égisze alatt működne, így az Országos Sportegészségügyi Intézet a jövőben nem kórházként, hanem járóbeteg-szakrendelőként folytatná a tevékenységét.

A sportolók kardiológiai, ortopéd sebészeti ellátását jelenleg is a Semmelweis Egyetem tanszékei, illetve klinikái végzik. Az átalakítást azzal indokolják, hogy az egyetemi háttérrel működő sportegészségügyi ellátás esélyesebbé és egyben alkalmasabbá is teszi Magyarországot egy olimpia megrendezésére. A cél az, hogy a sportegészségügyi rendszer a jelenleginél jobb ellátást tudjon nyújtani.

Az 1952-ben alapított Sportkórház helyzete évek óta bizonytalan, amit az is jól mutat, hogy bár a kilencvenes évek végén még egy új kórházi szárnyat terveztek az Alkotás útra, annak építését még 2002-ben félbehagyták. Bár egy korábbi kormányzati elképzelés szerint 13-14 milliárd forintból befejezték volna a beruházást, ebből olyan­nyira nem lett semmi, hogy a legutóbbi információnk szerint a még mindig csak szerkezetkész épületbe a szomszédos Testnevelési Egyetem költözne be.

Mocsai Lajos rektor legalábbis erre tett javaslatot a kormánynak, mint azt nemrégiben elmondta a Magyar Időknek. Néhány hete pedig még számos jel mutatott arra, hogy a Sportkórház és a szomszédos Testnevelési Egyetem területén épülhet fel az új budapesti szuperkórház.

Az aktuális kormányok már 2006-ban, 2011-ben és 2013-ban is majdnem átalakították a sportegészségügy rendszerét, az akkori tervekből végül nem lett semmi. Horváth Ágnes a szocialisták kormányzása idején ugyan kiemelt fontosságúnak tartotta a sportegészségügyet, hozzátéve azonban: nem várható el, hogy az egészségbiztosító fizesse meg az élsportolók ellátását. Két évvel ezelőtt volt egy olyan elképzelés is, hogy egy helyre, az akkor befejezni tervezett új épületszárnyba gyűjtötte volna a sportolók kivizsgálásával, gyógyításával, egészségmegőrzésével kapcsolatos orvosszakmákat. Ezt az elképzelést támogatta a Magyar Olimpiai Bizottság is.

Hozzászólások: