Tiltakoznak a kormánydöntés ellen Korábbi főigazgatója szerint katasztrofális következményei lehetnek az OEP átszervezésének

mno.hu, 2016. május 10. - Kuslits Sonja

Felháborodtak a szakértők azon a kormánydöntésen, mely szerint átszervezik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár működését. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint átgondolatlan és hibás lépés az önállóság megszüntetése, mely komoly problémákat vet fel.

A múlt héten Lázár János robbantotta a bombát: megszületett a döntés arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) átszervezik, feladatait pedig a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között osztják szét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a feladatok nagy része az államkincstárhoz kerül, a többi pedig – egy vagy két lépésben – a humántárcához.

A döntés komoly felháborodást váltott ki szakmai körökben. A Magyar Kórházszövetség a múlt héten közleményben jelezte, hogy hibás lépésnek tartja a független OEP felszámolását, hiszen az egy olyan évszázados tradíció megszüntetését is jelentené, amely Magyarországot kiemelte a világ államainak sorából. „Az alacsony működési költségű OEP megszüntetését vagy feldarabolását gazdaságossági szempontok sem támasztják alá” – írták közleményükben.

Miért dönthettek az átszervezés mellett?

Arról, hogy ez valójában mekkora problémát okozhat, szakértőket kérdeztünk. Rácz Jenő, a kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke szerint az elmúlt időszakban azok a központosítások, melyek akár az egészségügyben, akár az oktatásban történtek, távolról sem voltak zökkenőmentesek, és az OEP olyan feladatokat lát el, melyeknek az ilyen jellegű buktatók nem tennének jót. – A teljes alapellátás, a járó- és fekvőbeteg-szakellátás, a gyógyszerellátás funkciói nem tolerálják az akadályokat. Az okokat sem látjuk a döntés mögött – mondta Rácz Jenő.

Oberfrank Ferenc, az OEP korábbi főigazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, rövid távon működőképes lehet a változtatás, és szakmapolitikailag is hatékonyabb lehet az új forma, de hiányzik az egészségügyi igazgatás szervezetét, munkamegosztását legalább 10-15 évre megszabó rendszer. Probléma az is, hogy a több hónapos bizonytalanság megviselte a dolgozókat, és a legjobb szakemberek közül sokan felmondtak, ezzel pedig gyengült az egészségbiztosítási alapkezelés. Emellett az a cél is gondot okozhat, hogy 20 százalékkal szeretnék csökkenteni a szervezet működési költségeit.

– Katasztrofális következményei lehetnek, ha ezt véghezviszik. Azt kellene célként kitűzni, hogy jobban működjön az e-alap kezelése, ehhez pedig szakszerű, pontos, gyors és megbízható munkára van szükség. Eddig is nagyon alacsony volt az OEP működési költsége – fejtette ki a korábbi főigazgató. Véleménye szerint emelni kellene a keretet, különösen azért, hogy javuljon a jelenlegi ellenőrzés és a tanácsadás rendszere, mert erre nehezen jut elegendő pénz. Az intézményeket ugyanis nem tudják rendszeresen ellenőrizni az OEP szakértői, ez pedig növeli a hibakockázatot.

Hozzászólások: