Tilos a gumikesztyű a SOTE bőrklinikáján

Index, 2016. április 7. - Fábián Tamás

Az egyetemi kórház leginkább fertőzésveszélynek kitett intézetében két hete csak nejlonkesztyűt használhatnak a dolgozók, holott éppen azt tanítja az egyetem a saját munkavédelmi oktatásán, hogy a nejlonkesztyű nem véd a fertőzések továbbadásától. Az orvosok felháborodtak, az egyetem kikerülte a kérdésünk megválaszolását.

Meglepő bejelentést kaptak március végén egy reggeli értekezleten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Intézet munkatársai. Információink szerint az akut pénzhiányra hivatkozva „gyakorlatilag megtiltották″ az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a gumikesztyű használatát. Az intézet különböző szintjein dolgozó forrásaink szerint Kárpáti Sarolta igazgató azzal indokolta a döntést, hogy előző nap teljesen kifogyott a kesztyű a műtőből, ami miatt több operációt, kezelést el kellett halasztani.

A március végén életbe lépő új szabály nem vonatkozik a műtő és a fekély ambulancia munkatársaira, viszont az ápolónők két hete megfelelő védelem nélkül cserélik a betegek ágyneműit, és az orvosok is kölcsönös fertőzésveszélynek kitéve vizsgálják a pácienseket. 

A higiénia egy kórház minden osztályán alapfeltétel, ebben az intézetben viszont különösen. A klinika betegállománya nagyon széles: ide kerülnek hajléktalan emberek fagyásos, fekélyes sérülésekkel, illetve van egy külön osztály az úgynevezett autoimmun betegséggel élők számára. Utóbbiak szervezetének védekezőképessége nagyon alacsony, ezért őket különös figyelemmel kellene óvni a kórházi fertőzésektől. 

Az ellen nem véd

Úgy tudjuk, hogy az említett március végi értekezleten nagy felháborodást váltottak ki Kárpáti Sarolta szavai. Az új szabály ellen szót emelt Bencés Ilona, klinikai főnővér, aki felemlegette, hogy az egyetem munkavédelmi oktatásán éppen azt tanítják, hogy a gumikesztyűvel szemben a nejlonkesztyű nem véd meg a „biológiai átvételektől", azaz a baktériumok és kórokozók továbbadásától.

Bencés az értekezleten részt vevő több mint húsz fő előtt kijelentette, hogy „gumikesztyű híján az intézetben nem állnak rendelkezésre a betegellátás alapvető feltételei". Úgy tudjuk, hogy Kárpáti erre röviden annyit válaszolt, hogy megvannak az elégséges feltételek. 


Hozzászólások: