TB-jogviszony- Rossz jel a piros és a barna lámpa

mno.hu, 2016.február 29. - Kuslits Sonja

Tavaly csaknem másfél millió olyan online lekérdezés történt az egészségügyi intézményekben, amikor kiderült: rendezetlen a beteg jogviszonya, vagyis nincsenek befizetve a kötelező járulékok – tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Annak ellenére, hogy az adóhatóság bírságol, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt közölte, nincs információja arról, hogy tavaly hány esetben nem fizettek az erre kötelezett magánszemélyek.

Visszamenőlegesen két év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt is szükséges igazolniuk azoknak, akik élni szeretnének a háromgyermekesek támogatását szolgáló, kétszer tíz millió forint támogatással kiegészített új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével. A lap annak igyekezett utánamenni, hogy az utóbbi években hány embernek volt problémája azzal, hogy nem fizette a tébét.

Azt a NAV sem tudja, mennyien nem fizetnek

Elsőként a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordultunk, hiszen az adóhatóság hajtja be a kötelező járulékokat, amennyiben pedig problémát tapasztalnak, kamatostul, bírság kiszabása mellett is fizetési felszólítást küldhetnek az érintetteknek. Ennek ellenére a NAV a Magyar Nemzet érdeklődésére közölte: nincs információjuk arról, hogy tavaly hány esetben nem fizettek az erre kötelezett magánszemélyek. Azt azonban megtudtuk, 2015-ben havonta átlagosan 208,6 ezer ember fizette saját magának a társadalombiztosítást (tb). Felhívták a figyelmet arra is, Magyarországon az egészségügyi szolgáltatás egyben fizetési kötelezettséget is jelent, függetlenül attól, hogy azt a magánszemély ténylegesen igénybe veszi-e vagy sem.

Arról, hogy a bírságon kívül mi történik azzal, akiről kiderül, hogy nem fizeti a társadalombiztosítást, már az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) kérdeztük. Lapunkat az OEP arról tájékoztatta, a páciens ellátása előtt minden egészségügyi intézmény online, a taj-kártya alapján megvizsgálja, hogy a beteg be van-e jelentve az ellátásra jogosultakról vezetett nyilvántartásba, és rendezett-e a jogviszonya. Az aktuális állapotot zöld, piros, kék vagy barna lámpa jelzi az orvosok felé.

A piros jelzés ellenére sem tagadhatja meg az orvos az ellátást

A zöld lámpa azt jelenti, hogy a biztosítási szám érvényes, a jogviszony rendezett. Piros jelzés érkezik, ha a tb-szám érvényes ugyan, de a jogviszony rendezetlen, vagyis senki sem fizette a tébét a beteg számára. Fontos azonban, hogy az orvos ekkor sem tagadhatja meg az ellátást, és annak díját sem kérheti el a pácienstől, de arról köteles tájékoztatni, hogy probléma lépett fel. A kék lámpa azt jelzi, ha az illető társadalombiztosítási azonosító jele átmenetileg érvénytelen, mert külföldön tartózkodik, és ott van biztosítva. A lámpa barnára vált, ha egyéb okból érvénytelen a taj, ekkor viszont már fizetni kell az ellátásért.

Mi történik kék és barna jelzés esetén?

– Amennyiben a betegnek érvénytelen a taj-száma (kék és barna lámpa), a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál igénybe vett ellátás költségét az adott intézmény díjszabása alapján kell megtéríteni. A szolgáltatók az ilyen eseteket egy külön térítési kategóriába jelentik, ám mivel ezek nem az Egészségbiztosítási Alapból térülnek meg, ellenőrzésük nem szerepel az elsődleges feladataink között – közölte lapunkkal az OEP. Éppen ezért azt pontosan nem tudták megmondani, hogy tavaly hány személyt láttak el a szakrendelők vagy kórházak úgy, hogy nem volt érvényes a taj-szám, az azonban kiderült, hogy 2015-ben összesen 475 669 esetben mutatott barna lámpát a rendszer a lekérdezést követően.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy ilyen sok betegnek kellett fizetni az ellátásért, mert a számok az összes lekérdezést tükrözik. Előfordulhat például, hogy egy év alatt egy beteg taj-számát akár százszor is lekérdezik, miközben nem feltétlen vizsgálják meg mindig.

A legtöbb esetben a rendezetlen jogviszony a probléma

Az OEP tájékoztatójából az is kiderült, hogy 147 726 esetben váltott kék színre a lámpa külföldi biztosítás miatt, és 1 395 929 lekérdezés esetén volt piros. Vagyis a legtöbb esetben a rendezetlen jogviszony volt a probléma, közel 1,5 millió lekérdezésnél derült ki, hogy nincs befizetve a tébé. Az OEP adatai szerint zöld jelzéses lekérdezés 172 673 962 esetben történt. Hangsúlyozták, hogy a jogviszony-ellenőrzés eredményétől függetlenül minden érvényes taj-számmal rendelkező (zöld és piros) betegnek meg kell kapnia valamennyi, az OEP által finanszírozott egészségügyi ellátást.

Havi hétezer forint

A lakosság többsége természetesnek veszi, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén ingyenesen kezelik a szakrendelőkben és a kórházakban is, hiszen hála a szociális ellátórendszernek, ennek költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza. Ám azoknak, akiknek munkabérből vagy vállalkozói járulékából nincs rendezve a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulék, maguknak kell azt befizetni. Ennek összege idén havi 7050 forint. A fizetés alól mentesülhetnek például a gyesen, gyeden lévők, továbbá azok, akik ápolási díjban részesülnek, nappali tagozaton tanulnak vagy szociálisan rászorultak. Helyettük a magyar állam vállalja a költségeket.

Hozzászólások: