Rendszer-átalakítási és finanszírozási reform is szükséges

magyarhírlap.hu, 2016.december 1. - Jobbágyi Zsófia

Onkológiai ellátások javítására, a várólisták hosszának csökkentésére is felhasználható a már bejelentett, gyógyító-megelőző kasszának szánt tízmilliárdos többlet. Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke lapunknak azt mondta, hogy a jelenlegi, összesen hetvenmilliárd forintos támogatás jelentős segítség a kórházaknak.

A kórházi adósságok felhalmozódása köztudottan évről évre jelentkező probléma, éppen ezért az intézmények számítanak az állam segítségére, várnak a konszolidációra és az év végi kasszasöprésre is – nyilatkozta lapunknak Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke, amikor a korábban bejelentett központi adósságrendezés újszerű felosztásáról kérdeztük.

Ahogy lapunk is megírta, az idén az egészségügyi intézmények negyvenötmilliárd forintot kapnak adósságrendezésre, amit közvetlenül az eszközbeszállítók felé lejárt tartozásaik kiegyenlítésére költhetnek. Ezenfelül pályázhatnak további tizenötmilliárd forintnyi támogatásra, amit a működésük hatékonyságát növelő programokra fordíthatnak. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár bejelentette azt is, hogy tízmilliárd forinttal emelik a gyógyító-megelőző kasszát. A kórházak teljes adóssága a szeptember végi adatok szerint hatvanmilliárd forint, amiből a harminc napon túli lejárt tartozás negyvenötmilliárdot tesz ki.

Svébis Mihály elmondta, hogy november 17-én soron kívüli konzultációra hívták a kórházigazgatókat, amelyen az államtitkár bejelentette a konszolidáció összegét, de ezt megelőzően a támogatás mértékéről és elosztásáról nem egyeztettek a kórházszövetséggel. Kijelentette, a jelenlegi konszolidáció jelentős segítség a kórházaknak és megnyugtató a beszállítók számára is.

Az elosztásról szólva kifejtette, hogy a negyvenötmilliárdon felüli tizenötmilliárd forintos támogatásra tizenhárom kategóriában pályázhatnak majd az intézmények. Ilyen részterület lehet például a gyógyító ellátások működési hatékonyságának javítása, az egészségügyi ellátások intézmények közötti megszervezése, illetve a támogató tevékenységek hatékonyságának fokozása is. Rámutatott, hogy minden intézmény egy pályázatot nyújthat be, de ezen belül akár mind a tizenhárom részterület benne lehet az igénylésben.

„A támogatási kérelmek beadási határideje igen szoros, november 30-a volt. Emellett azonban a vonatkozó döntés is igen hamar, még ez év december elején megszületik, és nagy valószínűséggel december 20-a körül megtörténik a szerződéskötés, valamint az elnyert támogatási összeg folyósítása is. A megvalósítás végső határideje 2017. június 30-a” – emelte ki az MKSZ elnöke, majd beszélt a gyógyító-megelőző kasszának ítélt tízmilliárdos többletről is, amelyet az onkológiai ellátások javítására, a várólisták hosszának csökkentésére, valamint nagy értékű gyógyszerek és orvostechnikai eszközök beszerzésére lehet felhasználni.

Hozzáfűzte azonban, ahhoz, hogy az elkövetkező esztendőkben ne halmozódjon fel ekkora adósságállomány, az egészségügyi rendszer strukturális átalakítására, a finanszírozási rendszer megreformálására, illetve az amortizációs költségek beépítésére lenne szükség.

Hozzászólások: