Rendben van az egészségügyi börtönbiznisz

weborvos- hvg.hu - 2016.december 2.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint nincs azzal semmi gond, hogy a kórházak kötelesek felárral átvenni a börtöncégeknél készült orvosi eszközöket. A civil piaci riválisok nem így gondolják.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) meg kellene felelnie annak a „kormányzati és társadalmi elvárásnak", hogy az elítéltek foglalkoztatása teljes körű legyen, így a rabtartás önfenntartóvá váljon. E kettős célt szolgálja a 2015 elején létrehozott Bv. Holding Kft., amely tíz, börtönben működő állami céget fog össze Kalocsától Baracskán át Tökölig. Termékeik a zömmel egyszerűen, betanított munkával előállítható holmik köréből kerülnek ki.

A büntetés-végrehajtás termékei és szolgáltatásai azonban nem a piacon méretnek meg, azokat az egészségügyi intézmények – ahogy a szociálisak és a rendvédelmi szervek is – kötelesek megvásárolni, még akkor is, ha ötödével drágábbak, mint amit a civil versenytársak kínálnak. És van a rendszerben néhány különös szereplő is. Mi ezzel a gond, miért zavarja mindez a piaci riválisokat, és miért gondolja úgy a Gazdasági Versenyhivatal, hogy szó sincs versenyhátrányról, piacbefolyásolásról? Válaszok a friss HVG-ben.

Hozzászólások: