Rekordot döntött a Siemens

Világgazdaság , 2016.november 11. - Kriván Bence

Kicsattan az egészségtől a Siemens, ezért úgy döntött, nincs szüksége az orvosiműszer-gyártó üzletágára, amelynek részvényeit tőzsdén fogja értékesíteni.

Egészségügyi üzletágának leválasztását és tőzsdére vitelét tervezi a Siemens. A 15 milliárd dollár értékűre becsült Siemens Healthineers (SH) önállósítása szárnyakat adott a német ipari konszern árfolyamának, amely a hír hallatán mintegy öt százalékot erősödött, és megdöntötte a 109,4 eurós, még az ezredfordulón felállított csúcsát. A befektetők azt remélik, a konszern szép pénzt keres a tőzsdei értékesítéssel, amit majd a prosperáló üzletágainak fejlesztéséhez használ fel. Nem is gondolkoznak rosszul, hiszen az SH számít a turbináktól a motorvonatokig gyakorlatilag szinte minden ipari termékkörben érdekelt vállalatóriás legjobb nyereségtermelő üzletágának. Igaz az is, hogy az SH is mérföldkőhöz ért: az egyszerűbb orvosi műszerek értékesítésén túllépett, labortechnikai, diagnosztikai és orvostechnikai berendezéseinek továbbfejlesztéséhez viszont friss tőke bevonására lesz szüksége.

Az anyacég egyelőre nem közölte, mennyi részvényt értékesítene, és milyen ütemezéssel, de a bejelentéssel nagy vihart kavart a következő üzleti évet érintő várakozásokat illetően. Némi zavart okozhatott az is, hogy a Siemens a legnagyobb versenytársaival ellentétes stratégiát választott: utóbbiak inkább házon belül tartják az egészségügyi műszerek gyártását és a szolgáltatást, és a hagyományos üzletágaiktól vesznek búcsút. Így a Philipsnél a világítástechnika, a General Electricnél pedig a pénzügyi szolgáltatás – ide tartozott a Budapest Bank – esett a profiltisztítás áldozatául. Az utóbbi években a Siemens is számos karcsúsításon ment keresztül, kiszálltak például a félvezetőgyártásból, a világítástechnikából, mobilkommunikációból, hogy kulcsterületeikre, kiemelten az energetikára és a gyártásautomatizálásra összpontosíthassák forrásaikat.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők megjegyezték, hogy veszélyes terepre tévedhet ezzel a Siemens, mivel a nagy berendezések, vasúti szerelvények, turbinák megrendelésekor sokkal nagyobb a politikai kockázat, a bizonytalanságok pedig a fejlesztésekre is negatívan hatnak. Ugyanakkor a politikai változások a kezükre is játszhatnak. Joe Kaeser elnök-vezérigazgató erre az amerikai elnökválasztást hozta fel aktuális példaként, szerinte a földrengésszerű győzelmet arató Donald Trump pal megfoghatják az isten lábát. Trump ugyanis hatalmas infrastrukturális fejlesztéseket ígért a kampányában, a Siemens pedig készen áll arra, hogy Amerika újjáépítésében a segítségére siessen. Az Egyesült Államok kulcsfontosságú a Siemens számára, éves bevételének negyede, azaz 22 milliárd dollár ugyanis onnan származik. „Adunk egy esélyt Trumpnak, meglátjuk, hogyan tudunk együtt dolgozni, egyben reméljük, hogy pozitív lesz a kapcsolatunk” – fejtette ki a Bloombergnek Kaeser.

Hozzászólások: