Rádióinterjú a büntetésvégrehajtási intézetek közbeszerzési részvételéről

Klubrádió Esti Gyors, 2016. június 1.- (szerkesztett változat)

Rózsa Péter: A magyar állam valamelyik szektorában úgy döntöttek, hogy a jövőben a magyar kórházakba olyan kötszert lehet csak szállítani, amit a börtönben vagy legalább is börtöncégek gyártanak. Nem Rejtő Jenő szól belőlem, hanem úgy tűnik ez az igazság. Az Orvostechnikai Szövetség a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult ezután, amikor ez így hirtelen kiderült.  Erről egyébként a Magyar Idők számolt be. Ezt a meglepő fordulatot kívánjuk elemezni Rásky Lászlóval, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárával.

Rózsa: Főtitkár úr, tényleg ennyire komoly ez a dolog?

Rásky László: Ez annyira komoly, hogy már nem mai a történet. Maga a belügyminisztériumi rendelet illetve az ide vonatkozó kormányrendelet 2011-ben született meg.  A BM-rendelet melléklete tartalmazza azokat az eszközöket illetve szolgáltatásokat, amelyeket bizonyos állami szerveknek, intézményeknek a büntetésvégrehajtástól kell megvásárolniuk.

Rózsa: Ilyen a kötszer?

R.L.:  A kötszer még nem, ne adjunk ötleteket a BM-nek…

Rózsa:   Visszaszívtam.

R.L.: De az sem jó, ami van. Orvosi eszközök már korábban is voltak ebben a körben, viszont tavaly júniusban kerültek be a rendelet mellékletébe az úgynevezett egyszer használatos steril műtéti textíliák illetve steril műtéti szettek. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy mindaz a nem szőtt textília is bekerült ebbe a körbe, amit a műtétek alatt, speciális körülmények között használnak fel és ezért speciális jellemzőinek kell lenni - például nem engedi át a nedvességet . Ez volt az a pont, amikor Szövetségünk jogi vizsgálatot kezdett annak érdekében, hogy ez az állapot egyrészt szűnjön meg, másrészt ne eszkalálódjon. Mert a mi megítélésünk az, hogy ez már nagyon veszélyes vizekre viszi el ezt a történetet, több szempontból is. Ezeket természetesen el tudom mondani.

Rózsa:  Az ember egy-két perc alatt nehezen foglalja össze a dolgot, de itt azt olvasom a közleményükben , hogy nyilvánvaló, hogy a büntetés végrehajtási intézet keretein belül nehéz ezeket az eszközöket előállítani. Ezért bevonnak alvállalkozókat, amelyek ezzel foglalkoznak. Itt a felsorolás:  a Sebtex, Safetex, Medys. Önök észrevételezték, hogy ezek közbeszerzés nélkül kapnak megbízást. Jól látom?

R.L.: Igen. A Versenyhivatalhoz azért fordultunk, mert a versenyhivatal ennek egy nagyon speciális, azaz a versenyjogi részét tudja vizsgálni. Magyarán azt, hogy a büntetésvégrehajtás -  mivel nem tudja ellátni ezt a területet, nem tudja ellátni a kórházakat -, piaci szereplőket von be, és ezeket versenyeztetés nélkül választja ki. Ezt tudja vizsgálni a Gazdasági Versenyhivatal. A vizsgálat folyik, ennek az eredményét majd nyilvánvalóan később tudjuk meg. Ami viszont a történetben ennél jóval érdekesebb - és erre már vannak példák illetve az a félő, hogy tulajdonképpen bármilyen termék vagy szolgáltatás bekerülhet ebbe a körbe -, hogy egy nagyon támogatandó társadalmi cél, nevezetesen a fogvatartottak foglakoztatása mögé elbújtatva itt egy nagyon komoly piacszerzés és monopolizáció zajlik. Annak,  hogy ezt nem szabad így csinálni egyrészt nyilvánvalóan betegbiztonsági okai vannak, mivel nem szabad egyetlenegy cégre bízni a hazai ellátást, hiszen bármi történhet, és akkor nem lesznek műtéti szettek, nem lesz műtét maga.

A másik, hogy egyelőre nem nagyon tudni azt, hogy milyen minőségű eszközöket tudnak gyártani és /vagy forgalmazni ezek a megbízott cégek.

Van egy nagyon fontos része még ennek, hogy ezek a büntetésvégrehajtáshoz kapcsolódó vállalkozások a jogszabály szerint ráadásul 25%-kal drágábban szállíthatnak. Azaz az amúgy is forráshiányos egészségüggyel finanszíroztatják meg a bv-t.  Tehát ez az egész problémakör így néz ki.

Rózsa:  Így kerek az egész. Küzdjenek, mi meg drukkolunk, és jelezzék, mikor számolhatunk be valami következő lépésről. Köszönöm szépen.

R.L.: Így lesz. Köszönöm szépen a megkeresést, viszontlátásra.

Rózsa: Rásky Lászlót hallottuk az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát.

Hozzászólások: