Ötvenmilliárdos hiány a kórházaknál

Világgazdaság , 2017.december 1. - Koncsek Rita

A kórházak műtéti készletpiaca 10-12 milliárd forintot tesz ki évente, ebből négy-ötmilliárd a gyakran silány minőséget kínáló távol-keleti importőrökhöz kerül.

Milliárdos üzlet Magyarországon, hogy a kórházak olcsó távol-keleti hasi törlőt rendelnek a hazai gyártók termékei helyett. A gyengébb minőségű, ömlesztett csomagolású, egyes esetekben a betegbiztonságot is veszélyeztető hasi törlő ára ötöde a hazainak – mondta a Világgazdaságnak Nagy Antal, a Dispomedicor Zrt. elnök-vezérigazgatója –, egy minőségi európai alapanyagból készült hasi törlő darabja 150 forint, a távol-keletié csak 25-30 forint. Az Ázsiából érkező hasi törlők egy része mikrobiológiailag szennyezett lehet, előfordulhat, hogy nem sterilizálható, probléma lehet a nedvszívó képességével is, ezért kockázatos ilyen törlőket használni a műtőkben – tette hozzá.

Több mint 1800 vállalkozás gyárt orvosi eszközöket, berendezéseket Magyarországon, 200 gyártó adja az iparági termelés volumenének legnagyobb részét. Az utóbbi években több jelentős piaci szereplő, például a rugalmas pólyákat gyártó Szalag és Zsinórgyár Zrt., az Amido Mátra Kötszergyártó és Kereskedelmi Kft. és a gyáli Mátraplast Kft. is megszűnt. Az utóbbi adószámát februárban törölték, de felszámolás alatt áll a hajdúböszörményi Mediprodukt Trade Kft. is – derül ki az Opten adatbázisából. A megszűnt cégek egyebek között kötszert, orvosi eszközöket, fecskendőket gyártottak.

A kórházak műtéti készletpiaca becslések szerint 10-12 milliárd forintot tesz ki évente, ebből négy-ötmilliárd forint a távol-keleti importőrökhöz kerül. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára lapunknak elmondta: nyitva van a kapu, mivel a közbeszerzésekben elsődleges szempont az alacsony ár, ráadásul a kórházi személyzet leterheltsége és a laborháttér hiánya miatt a szükséges ellenőrzéseket is alig végzik el. A szakmára vár a mechanizmus kidolgozása, hogy a magyar piacra kerülő termékek kontrollálhatók és összehasonlíthatók legyenek. Az egészségügyi ellátórendszer eszközellátottsága jó, de évente 40-50 milliárd forint így is hiányzik a kórházak dologi kiadásaiból. Minőségi betegellátást pedig csak minőségi termékekkel lehet elérni. A minőségi termék óhatatlanul drágább lesz, azt pedig, hogy mit tekintenek minőségnek, kontrollálni kell.

Az egészségügyi ellátás következtében kialakuló, úgynevezett nozokomiális fertőzések 24 százaléka a sebészeteken keletkezik – mondta Szilágyi Emese, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kórházhigiénés osztályának vezetője az IME infekciókontrollról szervezett országos konferenciáján.

Magyarországon tavaly 22 ezer műtéti sebfertőzést regisztráltak. A kórházi költségek emiatt jelentős mértékben emelkednek: a sebfertőzéses beteg ellátása átlagosan kétszer annyiba kerül, mint a fertőzésmentes pácienseké. Infekciókontrollal viszont a sebfertőzések legalább 30 százaléka megelőzhető lenne. Példaként említette, hogy tavaly nőtt a vastagbélműtétekkel összefüggésbe hozható fertőzések száma. A csont- és térdprotézisműtétek, valamint a csigolyalemez-beavatkozások során kialakuló fertőzések hazai előfordulása pedig meghaladja az EU-átlagot. Tavaly novemberben jelent meg az Egészségügyi Világszervezet új irányelve a műtéti sebfertőzések


Hozzászólások: