Otthonápolás: hogyan lehetne jobban csinálni

weborvos.hu - 2017. március 28., Sándor Judit

A jó gyakorlatok, tapasztalatok megosztását célozza az európai uniós HoCare projekt.

Az otthonápolás segítség a betegnek, hiszen a kórházi környezetből mielőbb hazakerülhet, ahol a legjobban érzi magát; segítség a családnak, hiszen jó kezekben tudhatja beteg családtagját; segítség a közfinanszírozott ellátórendszernek, hiszen tehermentesíti a betegellátást, hangzott el az idősödő lakosság problémáira koncentráló HoCare projekt mai, budapesti workshopján.

Az Európai Unió által finanszírozott program kifejezetten az otthonápolási termékek és szolgáltatások innovatív fejlesztését célozza. Mindezt az úgynevezett „Quadruple Helix" modellben, amely a négy érintett oldal – a közszféra, az üzleti-ipari szféra, az akadémiai-egyetemi-kutató szféra és a felhasználók (betegek, családtagjaik és a munkahelyek, illetve az egészségügyi intézmények és dolgozók) – együttműködésében valósul meg.

Hazánkat konzorciumi tagként az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) képviseli, s Magyarország mellett Ciprus, Portugália, Csehország, Litvánia, Románia, Szlovénia és Bulgária vesz részt a HoCare projekt végrehajtásában.

Az ÁEEK 2017. március 27-29. között tematikus workshopot rendez, amely arra fókuszál, milyen innovációt igényel a közszféra ezen a területen, tájékoztatta lapunkat Csizmadia István, az ÁEEK szakmai főtanácsadója, míg a ciprusi vezető partner képviseletében Eleftherios Loizou arról beszélt, hogy a workshop kiváló alakalom az igények felmérése mellett arra is, hogy a résztvevők tapasztalatot cserélhessenek és megoszthassák egymással a jó gyakorlataikat

Az üzleti oldalon vannak megoldások, és jó lenne, ha ezek finanszírozása is megvalósulna, tette hozzá Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Mint mondta, nem állunk jól az idősekkel, fogyatékosokkal való bánásmódban, ezért is kellenek a jó ötletek, hiszen kis ráfordítással sokat lehet embertársainkon segíteni.

A 2016 és 2020. között zajló projekt teljes keretösszege közel négyszázmillió forint, ebből az ÁEEK 41,5 millió forintban részesül, valamint a magyar költségvetés további 15 százalékos támogatást nyújt.

Hozzászólások: