Mindenki érdeke a kórházak szabályszerű működtetése

Magyaridők.hu, 2017. december 14. - Haiman Éva

 A kórházak és a beszállítók képviselői már szeptember végére elkészítették azokat a javaslatokat, amelyek segítenének, hogy a jelenleginél gördülékenyebben és szabályszerűbben szerezhessék be a rendszeresen használt műszereket, eszközöket, vegyszereket. Az érintettek azt remélik, a szakállamtitkárságnál hamarosan felállhat a jogszabályi változtatásokat előkészítő munkacsoport.

Továbbra sem biztosított minden feltétel ahhoz, hogy a kórházak a törvények maximális betartásával szerezhessék be a rendszeresen használt műszereket, eszközöket, vegyszereket. Ez azért is problémás, mert az Állami Számvevőszék több intézmény átvilágítása során is a közbeszerzéseket találta az egyik neuralgikus pontnak – hívja fel a figyelmet az Orvostechnikai Szövetség (OSZ).

A kórházak és az eszközbeszállítók már ez év elején levélben jelezték Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: a kórházak nem szándékosan nem tartják be a közbeszerzési szabályokat, hanem mert ellenkező esetben nem tudnák ellátni a betegeket. Sokszor előfordul, hogy az intézményeknek maguknak kell megvásárolniuk olyan tételeket, amelyeket elvileg az állami kórházfenntartónak kellene beszereznie, de elmarad vagy késik a tenderkiírás, ám az adott eszköz nélkül nem lehet például operálni.

Ugyancsak betegellátási érdek húzódik meg az olyan beszerzések mögött is, amelyek mögött nincs fedezet, ha ugyanis az adott kötszereket vagy például műtéti eszközöket nem vásárolnák meg, operációkat kellene elhalasztani vagy el kellene küldeniük betegeket. Az érintettek azt kérték: a kormány először szüntesse meg azokat a körülményeket, amelyek arra kényszerítik az intézményeket, hogy a betegellátás érdekében szabálytalan megoldásokat alkalmazzanak.

A levél hatására június 8-án a kormány, valamint a beszállítók és a kórházak képviselői megbeszélést tartottak, és megállapodtak abban, hogy a kórházi és szakmai szervezetek összefoglalják az orvostechnikai közbeszerzések során jelentkező problémákat, valamint javaslatokat tesznek azok megoldására. Ezt az anyagot még szeptember végén megküldték az érintett szervezetek Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak, kérve, mielőbb álljon fel egy, a kormányzati szereplőket is magába foglaló munkacsoport a szükséges jogszabályi változtatások előkészítése érdekében.

Választ azóta nem kaptak, és a tárcánál megkeresésünkre sem rea­gáltak arra, mikorra várható a munkacsoport felállítása, illetve hogy rövid, illetve középtávon milyen intézkedések várhatók a kórházi közbeszerzések gördülékenyebbé, ugyanakkor törvényesebbé tétele érdekében.

Hozzászólások: