Minden századik budapesti rákos

Origo, 2016. február. 3.

A magyarok többsége nem jár rákszűrésre, pedig fél a daganatos megbetegedésektől. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legújabb statisztikái szerint Magyarország vezeti a rákbetegek ranglistáját Európában. Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma.

Európán belül Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság legutóbbi adatai szerint. Míg az OECD országok átlaga szerint évente ezer emberből ketten halnak meg daganatos megbetegedésben, addig Magyarországon ezer lakosból hárman nem élik túl a betegséget, ami a legmagasabb érték egész Európában.

Évről évre nő a daganatos betegek száma

Ez az adat azért is lehangoló, mert nálunk a betegség a 65 évesnél fiatalabbakat is jobban sújtja, vagyis míg Magyarországon 100 ezer 65 évesnél fiatalabb közül 120-an halnak meg rákban, addig a tizenöt régebbi uniós tagállamban feleannyian 63-an. Magyarországon évről évre nő a rákbetegek száma, míg Nyugat-Európában viszont csökken. Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a tízezer lakosra jutó rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért körülbelül 300 ezer rákbeteg magyar ember él ma közöttünk. A 100 ezer lakosra jutó daganatos elhalálozások tekintetében Magyarország mind a nők, mind a férfiak körében vezeti az OECD országok listáját. Magyarországon közel kétszer annyi férfi hal meg rákban, mint nő. Budapesten, ahol jelentős a környezetszennyezés, ezernél több megbetegedés jut százezer emberre, ami rendkívül magas aránynak számít.

Új program indul

A Rákbetegek Országos Szervezete új állapot javító, rehabilitációs programot indított 2016 első negyedévében. Ehhez hasonlókat a ROSZ korábban is működtetett, ám a mostani kifejezetten a betegségük aktív szakaszában lévő betegeket célozza. A közel 300 daganatos beteg számára indított program keretében dietetikusok, fizikoterapeuták, biotechnológusok, kineziológusok, diplomás ápolók és további számos szakember segít a betegeknek a tünetmentesség elérésében. Emellett a szervezet egyhetes táborok indítását is tervezi a rászorulók számára.

Méhnyakrák a második

Az NN Biztosító egészségkutatásából kiderült, minden második ember aggódik az egészségéért, és saját egészségi állapotát sem tartja kielégítőnek. Leginkább a daganatos megbetegedésektől tartanak a válaszadók: 72 százalék fél bármilyen rákos megbetegedéstől. A nők körében a mellrák miatt aggódtak a legtöbben: 65 százalékukat nyomasztja az emlő daganatos megbetegedés gondolata. A méhnyakrák például a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében, mégis a magyar nők csupán 40-45 százaléka jelenik meg a szűréseken, holott 70-80 százalékos arányra volna szükség ahhoz, hogy a statisztikák érdemben javuljanak. A betegek többsége nincs felkészülve arra, hogyan küzdjenek meg a terápia és felépülés ideje alatt várható anyagi nehézségekkel, a munkából való kimaradás következményeivel. Az anyagi problémákhoz az NN Biztosító tavaly bevezetett speciális egészségbiztosítási terméke nyújt segítséget, hogy a betegek ebben a nehéz időszakban kizárólag a felépülésükre koncentrálhassanak, és a lehető legjobb esélyekkel indulhassanak a gyógyulás felé.

Az NN a díjbevétel egy részét a Rákbetegek Országos Szervezetének ajánlotta fel, amit betegségmegelőzésre és betegtámogatásra fordíthatnak.

Hozzászólások: