Meleg víz sem volt az egri kórházban

Magyar Nemzet, 2016. február 12. – Kuslits Szonja

A szakorvoshiány lehet az egri Markhot Ferenc kórház legkisebb gondja. Értesülésünk szerint ugyanis több osztályon hónapokig akadozott a melegvíz-ellátás, hosszú ideig nem üzemelt a sterilizáló, s a szükséges diagnosztikai berendezések most sem használhatók. Lapunknak Pócs Alfréd, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke, az intézmény egyik orvosa nyilatkozott a tarthatatlan helyzetről. A kórház cáfol, szerintük messze nem ennyire súlyosak a problémák.

Komoly gondok vannak az egri kórház felújításával, néha nemhogy meleg-, még megfelelő hidegvíz-ellátás sincs – tudta meg lapunk Pócs Alfrédtől, aki baleseti sebészként dolgozik az intézményben. Mint kiderült, a vízellátási problémák miatt a neurológiai osztály betegei is panaszkodtak, hiszen volt, hogy sem kezet mosni nem tudtak, sem a vécét lehúzni, ami egy hasmenéses járvány esetén több mint kellemetlen. Pócs Alfréd szerint a szivattyú problémái miatt gyakran előfordult, hogy a gyerekeket melegített vízzel tudták csak fürdetni, s a Törökfürdő melletti reumakórházban egy ideig nem volt rendes fűtés sem. De nem ez az egyetlen probléma.

– Mindezek mellett nehézséget okoz, hogy a régi CT végleg tönkrement, miközben az MR-berendezés és a mammográfia is csak időnként működik. Az elavult diagnosztikai eszközök helyett pedig bár vásároltak újakat, azok hónapokig a dobozban álltak, és még most sem lehet őket használni – mondta Pócs Alfréd. Úgy véli, egy kórház igazgatóságának a feladata az intézmény biztonságos működtetése, ez pedig ebben az esetben nem nevezhető annak. – Súlyosan életveszélyes helyzet volt például, amikor az egyik hét végén a traumaügyelet egyetlen fúrómotorral kezdődött. Csak a szerencsének volt köszönhető, hogy akkor éppen nem volt tömeges sérülés, őket ugyanis nem tudtuk volna egyetlen műszerrel ellátni – mondta Pócs Alfréd. A problémát ebben az esetben az okozta, hogy a használt fúrómotort sterilizálni kell egy-egy páciens után, erre pedig az intézményben nem volt lehetőség.

Gyöngyösre jártak át sterilizálni

Az orvos elmondása szerint ugyanis a sterilizáló december 22. óta nem működött, sokáig Gyöngyösre kellett átvinni a műszereket. Ez mára megoldódott, de – a baleseti sebész szerint – emiatt csúsztak a beavatkozások, műtétek maradtak el. Szerinte a mindenáron való pénztakarékosság vezérli az igazgatót, ám ez a betegek rovására mehet. – Baleseti sebészként én felelek a betegek állapotáért, ahhoz, hogy megfelelően végezhessem a munkám, szükség van steril eszközökre, és működő diagnosztikai berendezésekre, például CT-re – hangsúlyozta.

A sebész szerint a szakemberhiány is nehezíti az ellátást, példaként említette a tavaly októberben eltávozott hat röntgenorvost, akik a rossz munkakörülmények és hangulat miatt mondtak fel. Helyük szerinte betölthetetlen, hiába hirdeti folyamatosan a kórház az állásokat.

A nővérek takarítanak

Úgy véli, már a takarítás is komoly terhet ró a dolgozókra, mivel az eddig külsős cég feladata volt, azonban költségcsökkentés miatt fokozatosan átveszi a kórház. Napi egy műszakban lesz takarítás az eddigi kettő helyett, és a köztes időben a nővéreknek kell takarítani, ami a sterilitás szempontjából megengedhetetlen – emelte ki az orvos. Pócs Alfréd szerint eddig mintegy 150 embert bocsátottak el, reménytelenség jellemző a dolgozók körében, ami a betegek felé is kisugárzik. Sokan inkább önként hagyják el a kórházat.

A kamara helyi elnöke 12 kamarai vezető aláírásával tavaly decemberben segítségkérő és tájékoztató levelet küldött Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak, s több helyi politikusnak, de érdemi válasz sehonnan sem érkezett. Végül a nyilvánossághoz fordult a tarthatatlan állapotok miatt, a sajtótájékoztatóra, melyet január 30-án tartott, a TV Eger is kivonult, ám a riportot végül kihagyták a híradóból. Arról is beszélt, hogy Tóth Ildikó igazgatónő a sajtótájékoztató előtt levélben jelezte neki, hogy az engedélye nélkül nem nyilatkozhat. Ez őt nem tartotta vissza, így most etikai eljárás vár rá.

Visszatartott kafeteria

A kórház egyébként nemrég azért került reflektorfénybe, mert bár a dolgozók pert nyertek, az intézmény fedezethiány miatt nem tudja kifizetni a több évig visszatartott kafeteriát 1500 alkalmazottnak. Az elmaradás összege legalább 300 millió forint. Pócs Alfréd felhívta a figyelmet arra, hogy március 1-jéig kell beadni a dolgozóknak az igénylést az elmaradt kafeteria kifizetésére, utána elévül az igény.

Tóth Ildikó, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet megbízott igazgatója kérdésünkre leszögezte, a Kúria döntését követően a kafeteria ügyében megkezdték az egyeztetéseket az intézmény tulajdonosa, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviselői és a dolgozói érdekképviselet között. Mint írta, a perben szereplő öt dolgozó megkapta járandóságát, a többiek kifizetéséről pedig folyamatban vannak a tárgyalások.

Az igazgatónő szerint valótlanság

Az igazgatónő levelében hangsúlyozta, hogy Pócs Alfréd nem egyeztetett vele a tényként előadott, szerinte azonban valótlan információkról. Közölte, etikai eljárást kezdeményezett az orvos ellen, aki véleménye szerint a MOK Heves megyei elnökeként beavatkozik a kórház belügyeibe, óriási károkat okoz az intézménynek, és gyengíti a betegbizalmat.

A melegvíz-szolgáltatással kapcsolatban kifejtette, hogy két héten át szakaszosan fordultak elő kiesések, melynek oka szerinte az átadás előtt álló új technológiai tömb és a régi kórházi épület összekötési munkálatai, és az elavult gépészet voltak. A dolgozók azonban szerinte megfelelő tájékoztatást kaptak mindezekről. Tóth Ildikótól megtudtuk, a kórházban közel 7 milliárd forintos beruházás valósul meg, ehhez kapcsolódóan pedig várhatók voltak a műszaki meghibásodások, melyeket folyamatosan kezelnek. Leszögezte: több hete nincs probléma a melegvíz-ellátással.

A betegek tehát most már tudnak meleg vízzel fürdeni, de akik korábban kerültek az intézménybe, nem feltétlen élhettek e lehetőséggel. Sajtóértesülések szerint például a neurológia mellett pár hete a belgyógyászatról és a szülészetről is jelezték a páciensek, hogy akadozik a melegvíz-szolgáltatás.

Próbaüzem

A sterilizálási problémákról az igazgatónő annyit közölt: a szükséges gépek egyszerre hibásodtak meg, a több évtizedes elmaradt felújítások, karbantartások miatt, és külföldi alkatrészekre volt szükség. – A kényszerű leállás alatt a Bugát Pál Kórház közreműködésével oldotta meg a kórház a sterilizálást, de mára működnek a gépek – mondta az igazgatónő. Arra is kitért, hogy az új CT- és MR-készülékek most próbaüzemben vannak, hamarosan fogadhatják a betegeket. Mint írta, a régi MR jelenleg is működik, míg az elavult CT-t két hete nem használják.

A fűtési problémákkal kapcsolatban arról tájékoztatott az igazgatónő, hogy a reumaosztályon lévő három fűtésrendszer egyike romlott el az elmúlt év végén. – Három napig nem volt fűtés néhány kórteremben, és nem működött a masszázskezelés és a vizes kezelés. A betegek nagy része azonban ilyenkor – karácsonyi ünnepek lévén – nem veszi igénybe a kórház fekvőbeteg-szolgáltatásait, és mivel nem az egész osztályt érintette a probléma, nem okozott különösebb gondot a meghibásodás, melyet orvosolt a kórház – közölte Tóth Ildikó.

A kórház a felsorolt problémák mellett egyébként sincs könnyű helyzetben, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben valamennyi szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül.

Hozzászólások: