Megvan a bérmegállapodás az egészségügyben

Magyaridők.hu, 2016. június 9. - Haiman Éva

  A jelenlegi kezdő béreknél csaknem százezer forinttal magasabb lesz a bruttó fizetésük a most elsőéves főiskolás ápolótanulóknak a kormány és az egészségügyi érdekvédők között szerdán késő este létrejött, több évre szóló ágazati bérmegállapodásnak köszönhetően.

  Az emberi erőforrás miniszter csütörtök reggeli bejelentése szerint az idén és jövőre százmilliárd forintot fordít a kormány mintegy százezer, közalkalmazottként és teljes állásban foglalkoztatott egészségügyi dolgozó béremelésére. Balog Zoltán elmondta: a bérrendezés első lépéseként ez év szeptember 1-jétől a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107 ezer forint alapbér-emelésben részesülnek.

  2017. november 1-jétől a szakorvos-jelöltek és a kórházi gyógyszerészek bruttó 50 ezer forintot, a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek pedig bruttó százezer forint alapbér-emelést kapnak. Ez az idén és jövőre tehát összesen bruttó 207 ezer forint emelést jelent a szakorvosoknál. Az egészségügyi szakdolgozók szeptember 1-jétől új bértábla alapján kapják a fizetésüket, ennek alapján átlagosan bruttó 26,5 százalékos béremelésben részesülnek az idén, és bruttó 12 százalékos emelésben 2017 novemberétől.

  Az ápolóknál egészen 2019-ig sikerült megállapodni a béremelésekben, így Balog az újabb 12 százalék, 2018, illetve 2019 november elsejétől egyaránt bruttó 8-8 százalékos alapbér-emelés lesz. Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Magyar Időknek azt mondta: a béremeléseknek köszönhetően 2019 végére, vagyis 38 hónap alatt összességében bruttó 60-70 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére.

  A megegyezés eredményeként az állami fenntartású intézmények szakdolgozóitól ez év július 1-jétől a munkáltatók átvállalják a kamarai tagdíjakat.


Hozzászólások: