Megállíthatatlan a kórházak eladósodása

napi.hu, 2016.május 15.

Április végére 2,635 milliárddal nőtt a kórházak lejárt adósságállománya, a kifizetetlen számlák értéke a beruházási projektekhez tartozó kötelezettségek nélkül is átlépte az 50 milliárdot - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.

Az április végi 50,488  milliárd forintnyi tartozásállományból 23,6 milliárd forint értékű számla több mint 60 napja lejárt

A legnagyobb adósok listáján most is a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ az első, amely április végére 3,3 milliárdnyi tartozást halmozott fel, a negyedik havi gyarapodás 434 millió forint volt. Csak kevéssel marad le 2,6 milliárdos tartozásával a Péterfy Sándor utcai kórház. A Pándy Kálmán és a Réthy Pál kórház összeolvadásával létrejött Békés Megyei Központi Kórház adóssága 3 milliárd forint.

Tizenegy kórház tartozik egymilliárd forintnál többel, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és az Egyesített Szent István Szent László mellett a nagy megyei kórházak, amelyek közül az egymilliárdot át nem lépők is erősen közelítenek ehhez a határhoz, akárcsak a nagy, budapesti kórházak.

A legnagyobb havi növekedést a már említett Honvédkórházon túl (434 millió forint) a Péterfy Sándor utcai kórház produkálta 286 millió forinttal.

A beszállítóknak már a jelenlegi helyzet menedzselése is feszültséget okoz, arról nem is beszélve, hogy milyen nehézséget jelent, ha nem lesz évközi konszolidáció, és a tartozásállomány, a növekedés a jelenlegi ütemet figyelembe véve, eléri a 70 milliárd forintot - mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki a tagvállalatok képviselőitől úgy tudja, nem javul a kórházak fizetési hajlandósága a beszállítók felé.

Hozzászólások: