Magánkórházak: a járulékkedvezmény segítené leginkább a helyzetet

Világgazdaság, 2015. június 5.

Javíthatna a magánegészségügy jelenlegi helyzetén, ha a magánszolgáltatást igénybe vevők járulékkedvezményt kaphatnának – hangzott el a konferencia azon panelbeszélgetésén, amelyen hazai magánkórházak vezetői vettek részt.


A magánkórházak, a magánellátás helyzetének rendezését nagyban elősegítené, ha hosszú távra szóló racionális szabályozás vonatozna erre a területre, ami nem változna évente – mondta Rudas László, az Istenhegyi Klinika tulajdonosa. Papik Kornél, a Budai Egészségközpont igazgatója szerint elősegítené a mostani helyzet javítását, ha a magánszolgáltatást igénybe vevők esetében részben csökkentenék a járulékfizetést.

„A járulékfizetők 53 százaléka jár magánorvoshoz, ezzel ők valójában kétszer fizetik meg az egészségügyi ellátásukat” – mondta Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánklinika operatív igazgatója. Ma már az emberek többségnek van magánorvosa – emelte ki. „A középosztályra ma már az jellemző, hogy ahogy járnak fodrászhoz, úgy van külön fogorvosuk vagy bőrgyógyászuk” – jegyezte meg. A klinika igazgatója elmondta, hogy évente 20 százalékkal nő a pácienseink száma. Kiemelte: már nem csak a jómódúak, hanem átlagos jövedelműek is magánszolgáltatóhoz járnak.

Hozzászólások: