Levelet írtak a kórházi beszállítók

Magyar Idők, 2017. január 24. – Haiman Éva

Lázár János, Balog Zoltán, Varga Mihály minisztereknek, az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság elnökének, de még Kövér Lászlónak is írt levelet az Orvostechnikai Szövetség a kórházakat érintő ÁSZ-vizsgálatok miatt – értesült a Magyar Idők. A kórházi beszállítók azt kifogásolják, hogy őket és az egészségügyi intézményeket büntetik olyan szabályozási és finanszírozási hiányosságok miatt, amelyekre nincs ráhatásuk.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az elmúlt években célzott vizsgálattal mintegy húsz magyarországi egészségügyi intézmény gazdálkodásának átfogó vizsgálatát végezte el. A vizsgálatok eredményeinek több megállapítása is elmarasztalja az intézményeket. Az elmarasztaló megállapítások közül az egyik legjellemzőbb a közbeszerzési törvény mellőzése, emiatt az ÁSZ jogorvoslati eljárásokat kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóságnál. A lezárt eljárások többségében az eljáró Közbeszerzési Döntőbizottság (KBD) az intézményekre mint beszerzőkre különböző összegű bírságokat szabott ki. Emellett a KBD polgári peres eljárásokat is kezdeményezett az egészségügyi intézmények ellen, melyekbe – az egyetemleges felelősség alapján – alperesként bevonta az egyes beszerzési eljárásokban ajánlattevőként részt vett beszállító cégeket.

Mint lapunk megírta, a következő hónapokban újabb kórházakban jelennek majd meg a számvevők, talán emiatt is látták az Orvostechnikai Szövetségnél (OSZ) elérkezettnek az időt arra, hogy felhívják a döntéshozók, illetve a jogalkalmazók figyelmét néhány dologra. Lázár János, Balog Zoltán, Varga Mihály minisztereknek, az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság elnökének, de még Kövér Lászlónak is írt levelet a műtéti eszközöket, kötszereket, infúziókat és egyéb orvosi felszereléseket, berendezéseket forgalmazó cégeket képviselő szervezet, amiben annak a véleményüknek adnak hangot, miszerint nemcsak téves, hanem a magyarországi egészségügyi ellátás szempontjából rendkívül káros is az a fajta hozzáállás, amit a hatóságok képviselnek.

A kórházak ugyanis nem szántszándékkal nem tartják be a közbeszerzési szabályokat, hanem azért, mert ellenkező esetben nem tudnák ellátni a betegeket. Sokszor előfordul – írják a levélben –, hogy az intézményeknek maguknak kell megvásárolniuk olyan tételeket, amelyeket elvileg az állami kórházfenntartónak kellene beszerezni, de elmarad vagy késik a tenderkiírás, ám az adott eszköz nélkül viszont nem lehet például operálni. Ugyancsak betegellátási érdek húzódik meg a fedezet nélküli kötelezettségvállalások mögött is, különben el kellene küldeniük betegeket – állítja az OSZ.

A szövetség azt kéri a tárcavezetőktől, hogy először szüntessék meg azokat a körülményeket, amelyek arra kényszerítik az intézményeket, hogy a betegellátás érdekében szabálytalan megoldásokat alkalmazzanak. Az Orvostechnikai Szövetség elkötelezett az átlátható működés, a vonatkozó jogszabályok betartása és betartatása mellett, ugyanakkor úgy gondolja, hogy a szabályok szerinti működés számonkérése csak akkor hiteles, ha minden körülmény adott azok betartásához – teszik hozzá.

Egyelőre nem tudni, vajon a beszállítók által említett problémákra mennyiben jelenthet megoldást az, hogy a tervek szerint áprilistól nem helyben, a kórházakban, hanem központilag, az Állami Egészségügyi Ellátó Központban látják majd el az intézmények pénzügyi-számviteli feladatait, ezen belül a közbeszerzéseket.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár mindenesetre a kórházak pénzügyi-számviteli folyamatának egységesítése melletti egyik fő érvként éppen azt hozta fel, hogy ez garanciát jelenthet arra, hogy végre felszámolják az Állami Számvevőszék által is feltárt anomáliákat. Az ÁSZ-nál már korábban hangsúlyozták, lényeges lenne, hogy a kórházakban a gazdálkodást felkészült pénzügyi-gazdasági szaktudással bírók irányítsák, ezért is üdvözölték a korábban tervezett, ám végül a választások utánra halasztott kórházi kancelláriákat.

Hozzászólások: