Kórházfelújításokra sok pénz kell még Budapesten

Magyaridők.hu, 2016. október 25. - Haiman Éva

Csaknem kétmilliárd forint kiegészítő fejlesztési forrást biztosított a kormány az elmúlt néhány évben a fővárosi kórházaknak. Ez a viszonylag tetemes összeg azonban az intézmények nagy száma miatt is legfeljebb tűzoltásra volt elég, ezért is elengedhetetlen a budapesti kórházak átfogó felújítása.


A fővárosi kórházak állami kézbe vétele, vagyis 2012 óta összesen csaknem kétmilliárd forint kiegészítő fejlesztési forrást biztosított a kormány az intézményeknek – tájékoztatták lapunkat a szaktárcánál. Ebből a legnagyobb összeget, 600 millió forintot még 2013-ban az Uzsoki Utcai Kórház kapta MR-berendezés beszerzésére, de jelentős forrás, 200 millió forint jutott a Szent Ferenc Kórház új szárnyának építésére, illetve 170 millió forint az Egyesített Szent István–Szent László Kórház onkológiai ellátásának fejlesztésére. Ezenkívül néhány tízmillió forint erejéig javarészt halaszthatatlan felújításokra, eszköz- vagy műszervásárolásokra nyújtott támogatást az állam a vis maior keretből. Ezek az összegek a viharkárok enyhítésétől a fűtési rendszer korszerűsítésén át a betegliftbeszerzésig terjedtek.

A kormány ezen és a normatív finanszírozáson felül európai uniós forrásból 24 milliárd forintot fordított budapesti egészségügyi fejlesztésekre 2015-ig. Az elmúlt években az országban 440 milliárd forint jutott egészségügyi beruházásokra, ennek azonban alig 13 százalékát használhatták fel a központi régióban. S bár maguk az intézmények is finanszíroztak kisebb-nagyobb fejlesztéseket, a fővárosi kórházépületek többsége még mindig rendkívüli módon elavult, mert háromnegyedük 1980 előtt, majdnem harmaduk pedig még az 1800-as években épült.

Ezért is született meg az Egészséges Budapestért program, amelynek miniszteri biztosa, Cserháti Péter korábban azt mondta lapunknak, hogy a fővárosi kórházfejlesztés általuk javasolt előirányzata összességében meghaladja a 235 milliárd forintot. Ebből 11 milliárd forint uniós forrás szolgálná az energetikai fejlesztést, további 39 milliárd forint jutna a komplett komfortosításra, míg a fennmaradó 185 milliárd forintot fordítanák a három nagy centrum, a dél-pesti, az észak-pesti és a dél-budai kialakítására. A fejlesztési tervet március végéig kell konkretizálni.


Hozzászólások: