Kórházadósság: Ónodi nem érti

Medical Online - Hír TV - 2016. május 30.

Nekem is nehéz értelmezni, hogy most mi folyik az intézményekben – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, amikor a HírTV a kórházak adósságáról kérdezte.

Több mint 28 milliárd forinttal tartoztak a kórházak a szállítóknak és a különböző szolgáltatóknak április végén, az adósság egyetlen hónap alatt 5,5 milliárd forinttal nőtt.

„Tekintve, hogy idén abban a kalapban, amelyből az intézmények teljesítményét fizetjük ki, 10 milliárd forinttal több van, mint korábban volt, ezért nekem is nehéz értelmezni, hogy most mi folyik az intézményekben. Azonban tudni kell, hogya január elsejei garantált bérnövekedések forrását még nem kapták meg az intézmények április végével. Ez most fog odamenni, és akkor megnézzük május végén, június végén, hogy az öt-hat hónapos időintervallumban mi történt. Akkor lehet először igazán értékelni, hogy milyen mértékben nőttek az adósságok” – reagált Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár HírTV kérdésére.

A kormány évről évre átvállalja a kórházak adósságát, de az újratermelődik. A Kórházszövetség elnökhelyettese,Velkey György azt mondta, az állam még mindig keveset költ az egészségügyre.

A betegek ellátásához szükséges eszközöket a beszállítók hitelezik évről évre, mondta Holchacker Péter, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója, hozzátéve, az nem járja, hogy valamikor év végén, egy utólagos konszolidáció keretében fizetik ki a korábban már beszállított eszközöket.

Hozzászólások: