Kevesebb a kórházi fertőzés - Ónodi-Szűcs: Csatákat nyertünk, de a harcokat naponta meg kell vívni

Magyaridők.hu, 2016. november 17. - Haiman Éva

Csatákat lehet csak nyerni a kórházi fertőzésekkel szemben, de ezzel a problémával véglegesen nem lehet leszámolni, mert a kórház veszélyes üzem – jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár. A parlament népjóléti bizottságában a témában tartott beszámolóból az is kiderült, hogy tavaly az egy évvel korábbinál kevesebb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést regisztráltak.

– Nagyon könnyű az embereket a kórházi fertőzésekkel riogatni, de tudomásul kell venni, hogy vannak trendek, amelyek miatt mindennap újra meg kell harcolni a kórokozókkal – erről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár beszélt a parlament népjóléti bizottságában tartott meghallgatásán. Mint monda, az egyik ilyen a túlzott és felesleges antibiotikum-használat, ami miatt egyre több, a gyógyszereknek ellenálló (rezisztens) baktériumtörzs alakul ki. A kórházi betegek jelentős részének pedig nem feltétlenül százszázalékos az immunrendszere, így könnyebben gyűri le őket egy-egy fertőzés. Az államtitkár úgy véli: ha a fertőzések száma nem is, a kórházban ápolt betegekhez képest az arányuk mindenképpen növekedni fog, mivel a tendencia a fejlett országokban egyértelműen az, hogy egyre kevesebb beteg kerüljön kórházba, és mind többeket kezeljenek járóbeteg-ellátásban.

Arra a kérdésre, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a kórházi fertőzések számát intézményenként, azt válaszolta: szerinte „nem tartunk még azon a szinten”, hogy az adatokat a betegek megfelelően tudják értelmezni. Az összesített adatokról Szentes Tamás országos tiszti főorvos tájékoztatta a képviselőket. Elmondta: tavaly összességében kevesebb fertőzést regisztráltak a kórházakban, és csökkent a kifejezetten az egészségügyi ellátással összefüggő járványok száma. Mindez több tényezőnek köszönhető: szigorodtak az előírások, átfogóbbá vált a szabályozás, egyre korszerűbb terápiák jelennek meg, az uniós forrásból megvalósult beruházásoknak köszönhetően pedig javultak a gyógyítás feltételei.

Ahol van még hová fejlődni, az az antibiotikum-felhasználás, de a kórházi személyzet kézfertőtlenítési gyakorlatán is kell még javítani – tette hozzá. Emlékeztetett: már egy 2011-es európai felmérés is azt mutatta, hogy Magyarországon egyáltalán nem drámai a helyzet: az EU 5,7 százalékával szemben nálunk mindössze a betegek 4,5 százaléka kap valamilyen fertőzést a kórházi tartózkodása alatt.

Hozzászólások: