Ismét nő a kórházak adósságállománya

Magyar Idők, 2015. szeptember 18. – Haiman Éva

Teljes egészében felhasználták a kórházak augusztus végéig azt a hatvanmilliárd forintot, amelyet lejárt tartozásaik rendezésére biztosított számukra még áprilisban a kormány – közölte a Magyar Idők érdeklődésére a konszolidációt bonyolító Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK). Mint mondták, az adósságrendezés első számú vezérelve a számla fizetési határideje óta eltelt idő volt.


Ennek elsődleges oka, hogy a beszállító kis- és középvállalkozásokat már az ellehetetlenülés fenyegette, miután átlagosan csak 240 nap után jutottak a pénzükhöz.

A fizetési határidőn túl a kórházak mérlegelték, milyen szempontokat vesznek figyelembe a számlák kiegyenlítésekor – jelezte az ÁEEK. Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára erre úgy reagált: Félő, hogy ismét elsősorban a magyar tulajdonú vállalkozások lesznek a fizetési sor végén. Rásky László szerint az egészségügyi ellátórendszer továbbra is alulfinanszírozott. Ennek eredménye, hogy augusztus végén már csaknem 42 milliárd forint volt a kórházak lejárt tartozásállománya.

Hozzászólások: