Hamarosan döntenek a börtöncég sorsáról - Az Orvostechnikai Szövetség beadványa nyomán vizsgálódik a GVH

Magyaridők.hu, 2016. október 11. - Nagy Áron

Még az ősszel döntés születhet arról, hogy az egyszer használatos, steril, nem szőtt műtéti textíliát és egyéb termékeket gyártó börtöncég, az Adorján Tex Kft. megsértette-e a versenyszabályokat. A társaság kritikusai a cég termékeinek minőségét is kifogásolták. A BVOP viszont leszögezte: a varroda teljes körű minőségbiztosítási rendszerrel bír.

A tél beállta előtt dönthet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Orvostechnikai Szövetségnek (OSZ) arról a beadványáról, amelyben kifogásolták, hogy az egészségügyi intézményeknek a kormány döntése értelmében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) alá tartozó Adorján Tex Kft.-től kell beszerezniük – egyebek mellett – az egyszer használatos, steril, nem szőtt műtéti textíliát. Az Adorján Tex piaci szereplőkkel is együttműködik, ám partnereit nem tendereztetéssel választotta ki, és mindez a szervezet érvelése szerint monopolhelyzetre utal.

Rásky László, az OSZ főtitkára kérdésünkre elmondta: szerintük a büntetés-végrehajtásnak (bv.) nincs keresnivalója az egészségügyben, és nem csak üzleti szempontból tartják károsnak a versenyhelyzet megszűnését, hanem azért is, mert az Adorján Texet nem tartják képesnek arra, hogy pótolja a több évtizedes tapasztalattal rendelkező cégeket. – Ráadásul nehéz megmondani, hogy a BVOP cége által kínált termék mennyiben tekinthető a társaság sajátjának. Ha lényegében csak „átcsomagolás” történik, akkor a jövőben más területekről is nagyon könnyen kiszoríthatják a magánvállalkozásokat – fűzte hozzá.

Mint megtudtuk, a GVH az elmúlt hónapokban megkereste a BVOP-t; a hatóság kérdései többek között a bv. vállalatcsoport működésére, a tulajdonosi irányításra, az egészségügyi intézmények irányába fennálló ellátási kötelezettség jogszabályi hátterére és a központi ellátórendszerben alkalmazott eljárásrendekre vonatkoztak. A gyártást ez semmilyen módon nem befolyásolta, az ellátás továbbra is folyamatos.

A kormányváltás után előírták a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását, kettős cél érdekében. Az egyik a büntetés-végrehajtási rendszer önfenntartóvá tétele, a másik az állami kiadások csökkentése. Ez utóbbit szolgálta az a döntés, amely szerint a közintézményeknek a bv. cégeitől kell beszerezni minden lehetséges eszközt, amennyiben a piaci árak nem alacsonyabbak legalább 20 százalékkal.

– Az Adorján-Tex Kft. sátoraljaújhelyi telephelyén működő tisztaterű varrodában jelenleg egy műszakos munkarendben csaknem negyven elítélt dolgozik szabászati és varrodai munkakörben. Rajtuk kívül 12 civil és hivatásos állományú munkatársat is foglalkoztatunk, ők látják el a felügyeletet, a munka irányítását és ők végzik a minőség-ellenőrzést – közölte lapunkkal az országos parancsnokság.

A BVOP visszautasította a termékeik minőségét illető kifogásokat. Leszögezték: a varroda a nemzetközi és hazai szabványoknak megfelelő, teljes körű minőségbiztosítási rendszerrel bír. Szigorúan ellenőrzik a gyártási folyamatot és a késztermékeket is folyamatosan monitorozzák. A minőségirányítási tanúsítást kiadó szervezetek évente tartanak felülvizsgálati auditot, az üzem laboratóriumi bemérését pedig negyedévente végzik.

Hozzászólások: