Ellepik a kórházakat a számvevők

Magyaridők.hu, 2017. január 11. - Jakubász Tamás

A tavaly feltárt súlyos szabálytalanságok miatt idén tovább folytatja a közkórházak ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – tudta meg a Magyar Idők. Az ÁSZ a múlt évben kezdte meg a magyar kórházak pénzügyi-gazdasági helyzetének feltérképezé­sét, az eddig megvizsgált tíz intézménynél súlyos irányítási, pénzügyi és vagyongazdálkodási hiányosságokat tártak fel, s gyakoriak voltak a közbeszerzési szabálytalanságok is.

A következő hónapokban újabb kórházakban jelennek majd meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) munkatársai. A szakemberek ugyanakkor nem diagnózisért mennek, a helyzet éppen fordított lesz: a számvevők folytatják le a vizsgálatot, s az értékelést is ők adják meg. Az ÁSZ azt igyekszik tisztázni, hogy az érintett kórházakban megfelelően kezelik-e a rájuk bízott vagyont, szabályszerű-e az intézmények gazdálkodása, s a vezetők megtettek-e
mindent a korrupció kockázatának minimálisra szorításáért. – Az egészségügy legnagyobb szervezetei évről évre többmilliárdnyi közpénzt költenek el, miközben jelentős értékű állami vagyont kezelnek. A számvevőszék emiatt szeretne átfogó képet készíteni a hazai kórházi szféra gazdasági-pénzügyi helyzetéről – mondta el kérdésünkre az ÁSZ felügyeleti vezetője. Salamon Ildikó hozzátette: a számvevőszék már korábban megkezdte a munkát, tavaly tíz nagyobb kórház ellenőrzése zárult le.

A múlt évi megállapítások fényében nem csoda, hogy a számvevők folytatják a gyógyintézmények helyzetének áttekintését, 2016-ban ugyanis komoly hiányosságokra és sorozatos szabálytalanságokra derült fény. – A pénzügyek körül sok probléma akadt: az ellenőrzött tíz kórház közül hat gazdálkodása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, s a másik négy is csak részben teljesítette az elvárásokat – idézte vissza a felügyeleti vezető. A közbeszerzések területén még rosszabb helyzettel szembesültek a számvevők. Az állami kórházak egy sor terméket és szolgáltatást csak a szigorúan szabályozott közbeszerzési eljárásokkal rendelhetnének meg, ehhez képest a tíz ellenőrzött intézményből egyik sem tartotta be a közbeszerzési törvény előírásait. – Ez azon túl, hogy akadályozza az átláthatóságot, korrupciós veszélyeket is felvet – mondta Salamon Ildikó. Hozzátette: a közbeszerzési anomáliák jelentőségét az mutatja a leginkább, hogy az érintett tíz intézmény éves szinten összesen 110 milliárd forint körüli összegből gazdálkodott.

De nem csak a kiadások, a gyógyintézeteknél lévő közvagyon dolgában sem volt minden rendben. A vizsgált kórházak közül három vagyongazdálkodása nem felelt meg a követelményeknek, a másik hét pedig csak részben tudott eleget tenni a jog elvárásainak. Mindez annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy a tíz intézmény 2014-ben nem kevesebb mint százmilliárd forintnyi közvagyont kezelt.

A számvevőszéki tapasztalatok szerint szükséges a kórházi szféra pénzügyeinek, gazdálkodásának átalakítása. Az ÁSZ-nál úgy vélik: a pénzügyi-gazdasági kérdések eldöntéséhez ugyanolyan tudásra – szaknyelven szólva egységes protokollokra – van szükség, mint a gyógyításhoz.

Az idén záruló ellenőrzések tapasztalatait az ÁSZ akár egyenesen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékeseinek is továbbíthatja. A múlt héten a Magyar Idők számolt be elsőként arról, hogy a tervek szerint a központ április elsején átveszi a kórházak pénzügyi-számviteli feladatait, az érintett területen dolgozókkal együtt. Ezzel az ország 109 kórházából, azon belül is a gazdasági területről kiemelik a pénzügyeseket, akiknek a jövőben a fenntartó lesz a munkáltatójuk, de az érintettek a gyakorlatban továbbra is az adott kórházban dolgoznak majd. Fontos megjegyezni, hogy az átalakítás indokaként a kormányzat az Állami Számvevőszék kórházaknál végzett tavalyi ellenőrzéseinek eredményét, helyesebben a feltárt szabálytalanságokat is megemlítette.


Hozzászólások: