Drágulhatnak a steril műtéti szettek

Magyar Idők, 2016. május 25. – Haiman Éva

Meglehet, hogy hamarosan csak a jelenleginél drágábban juthatnak majd műtőssapkához, köpenyhez vagy operációs lepedőhöz a kórházak, miután megszűnik a verseny az egyszer használatos, nem szőtt műtéti textíliák piacán. Az intézmények ma még mintegy tíz cégtől rendelhetnek ilyen termékeket, ám hamarosan kizárólag valamelyik börtöncégtől szerezhetik be azokat. A mostani beszállítók évi 4-5 milliárd forint bevételtől eshetnek el.

Nem csupán levélpapírt vagy nővérköpenyt, de immár egyszer használatos, tehát steril műtéti szettekből is olyat kell rendelniük az egészségügyi intézményeknek, ami börtöncégeknél készült – adta hírül lapunk a napokban. Ez azt jelenti, hogy a műtőskabátokat, a zsilipruhákat, az izolációs lepedőket vagy az ilyen eszközöket tartalmazó műtéti szetteket is fogvatartottak állítják elő ezentúl a kötelező foglalkoztatásuk részeként.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy kizárólag ők gyártják a műtéti szetteket, lehet, hogy csak csomagolják ezeket a termékeket. A jogszabály ugyanis úgy szól, hogy a fogvatartottaknak csak részt kell venniük az előállításban. Az biztos, hogy már működik az az úgynevezett tiszta terű varroda, ahol azok az egészségügyi termékek készülnek, amelyek sterilizálás után alkalmasak egészségügyi felhasználásra. Legalábbis ezt közölték a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál (BVOP).

A kórházakban évente összességében több százezer ilyen, úgynevezett nem szőtt, egyszer használatos műtéti textília fogy négy-öt milliárd forint értékben – ezt már az Orvostechnikai Szövetség jelezte lapunknak. Ők képviselik az érdekeiket azoknak a cégeknek is, amelyek eddig szállították ezeket a termékeket a kórházaknak. Mint főtitkáruk, Rásky László elmondta: körülbelül tíz olyan cég van, amelyektől ezek az eszközök beszerezhetők, ezek a vállalkozások a jogszabályi előírás miatt kiszorulhatnak a piacról.

A vonatkozó rendelet szerint ugyanis a kórházak csak akkor vásárolhatnak továbbra is nem szőtt műtéti textíliákat eddigi beszállítójuktól, ha hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy az legalább 20 százalékkal olcsóbban adja, mint a BVOP. A kórházak tehát akkor is kénytelenek a BVOP-tól beszerezni az ilyen termékeket, ha azokhoz így jóval drágábban jutnak hozzá – érvelt Rásky László.

A szövetség azt is sérelmezi, hogy a jogszabályi előírás valójában egy teljes piacot kivon a versenyfeltételek alól, és azt egy börtöncég kizárólagos piacává teszi. Ez megítélésük szerint nemcsak versenyellenes, de a betegellátás biztonsága szempontjából is rendkívül aggályos. Ha ugyanis az adott vállalat bármilyen okból, akár csak átmenetileg is, nem tudná kielégíteni a kórházak igényeit, műtétek maradhatnának el, mert a versenytársak kiszorulásával nem lenne, aki azonnal pótolni tudná a kiesést. A cégek szerint probléma az is, hogy semmit nem tudni a gyártott, illetve gyártandó termékek minőségéről, miközben a már piacon lévők nemcsak megfelelnek a szigorú minőségi követelményeknek, de azokat régóta alkalmazzák is a magyar egészségügyben.

Hozzászólások: