Börtöncégektől rendeli a kormány a műtéti eszközöket

168óra.hu - 2016. június 2.

A kormány döntésének értelmében a magyar kórházakba bizonyos műtéti eszközökből csak olyanokat lehet szállítani, amelyeket a jövőben börtönökben gyártanak, vagy legalábbis a büntetés-végrehajtáshoz kapcsolódó cégek állítanak elő. Az Orvostechnikai Szövetség a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert szerintük a fogvatartottak foglalkoztatása mögé bújtatva komoly piacszerzés és monopolizáció zajlik. Erről a KlubrádióEsti gyors című műsorában beszélt a szövetség főtitkára.

A döntést megalapozó kormányrendelet már 2011-ben, az Orbán-kormány idején született meg. Az ehhez kapcsolódó BM-rendelet melléklete már akkor tartalmazta azoknak az eszközöknek és szolgáltatásoknak a listáját, amelyeket bizonyos állami szerveknek – így a egészségügyi intézményeknek – a büntetés-végrehajtástól kell megvásárolniuk. „A normál kötszer még nem tartozik ide, de ne adjunk ötleteket” – mondta aKlubrádió Esti Gyors című adásában Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A Klubrádió kérdésére közölte: orvosi eszközök már korábban is szerepeltek ebben a körben. Ám tavaly júniusban tovább bővült a lista. A rendelet mellékletébe bekerültek az egyszer használatos steril műtéti szettek, illetve steril műtéti textíliák, amelyeknek speciális jellemzőkkel kell rendelkezniük (például nem engedik át a nedvességet).

„Röviden: minden, műtéthez használt eszköz bekerült ebbe a körbe” – fogalmazott Rásky László. (Ez természetesen csak a nem szőtt textíliákra értendő.- OSZ)

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta: „Ez volt az a pillanat, amikor jogi vizsgálatot kezdtünk, annak érdekében hogy ez az állapot egyrészt szűnjön meg, másrészt ne eszkalálódjon, mert a folyamat megítélésünk szerint nagyon veszélyes vizekre visz. Végeredményben ugyanis az amúgy is forráshiányos egészségüggyel finanszíroztatják meg a büntetés-végrehajtást.”

Az Orvostechnikai Szövetség beadványában nyilvánvalóvá tette: a büntetés-végrehajtás keretein belül nem lehet megfelelő feltételeket biztosítani. Mivel a BV nem tudja ellátni ezt a területet, nem tudja ellátni a kórházakat, ezért piaci szereplőket von be, és ezeket versenyeztetés nélkül választja ki. Ezt tudja vizsgálni a GVH. A vizsgálat jelenleg is folyik.

Rásky szerint félő, hogy a jövőben bármilyen szolgáltatás vagy termék bekerülhet ebbe a körbe. Ha ez megtörténik, akkor egy nagyon is támogatandó társadalmi cél, nevezetesen a fogvatartottak foglalkoztatása mögé elbújtatva történik komoly piacszerzés és monopolizáció.

Hab a tortán: a büntetés-végrehajtással kapcsolatban álló cégek ráadásul 25 százalékkal drágábban szállíthatnak.

Arról már nem is beszélve, hogy sérül a betegbiztonság is. A főtitkár szerint nem szabad egyetlen cégre bízni a hazai ellátást. Ha ugyanis bármi történik, nem lesznek műtéti szettek, ezért elmaradhatnak maguk a műtétek. Ráadásul azt sem tudni egyelőre, milyen minőségű eszközöket tudnak gyártani, illetve forgalmazni ezek a megbízott cégek – közölte az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Klubrádiónak nyilatkozva.

Hozzászólások: