Biztonsági rést találtak a pacemakereknél

Magyaridők.hu, 2017. szeptember 8. - Haiman Éva

A szakemberek szerint ugyan csak elvi a lehetősége a pacemakerek meghekkelésének, a szívritmus-szabályozók gyártóinak mindent meg kell tenniük a betegek biztonságáért. Az egyik pacemakernél felfedezett biztonsági rés miatt ezért szoftverfrissítést ajánlanak több százezer ilyen eszközt viselő páciensnek.

Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) csaknem ötszázezer, pacemakert viselő páciens behívását rendelte el a napokban, mert attól tartanak, hogy a beültetett szerkezetek felett hekkerek vehetik át az uralmat.

A biztonsági rést a kifejezetten orvosi eszközök biztonsági kockázatainak felkutatására szakosodott vállalat, a MedSec fedezte fel. Úgy látják, rosszhiszemű külső támadók kívülről le tudnák meríteni a készülék akkumulátorát, vagy teljesen szabálytalan, illetve túl szapora pulzust is tudnának generálni, ami akár a beteg halálát is okozhatja.

A biztonsági problémát az Abbott cég által gyártott St. Jude Medical pacemakereknél találták. Ezek mind részben rádióvezérlésűek, és jellemzően olyan pácienseknek ültetnek be ilyet, akiknek nagyon alacsony vagy nagyon szabálytalan volt a pulzusuk, esetleg szívelégtelenségből épültek fel. A pacemakereket a visszahíváskor nem cserélik ki, ez ugyanis egy veszélyes és felesleges orvosi beavatkozás lenne, hanem a szerkezetek szoftverét frissítik egy háromperces, a készülék programozója segítségével végzett procedúra során.

A hírek úgy fogalmaztak, hogy az FDA a jobb félni, mint megijedni elve alapján biztosra megy. Az elővigyázatosság nagyon is indokolt, hiszen csak az Egyesült Államokban 456 ezer, a világ többi részén pedig további 280 ezer pacemakeres van kitéve a biztonsági kockázatnak.

Ez a veszély azonban leginkább elvi és valóban csak a részben rádióhullám vezérléssel is működő szívritmus-szabályozók esetében áll fenn – mondta érdeklődésünkre a Városmajor utcai Szív- és Érsebészeti Klinika Elektrofiziológiai Laboratóriu­mának vezetője. Gellér László PhD-kardiológus hangsúlyozta: a világban és itthon beültetett készülékek döntő többségénél ilyen jellegű szándékos távoli átprogramozás nem kivitelezhető, azoknál csak egy közeli speciá­lis elektromágnessel lehet ezt megtenni.

A legmodernebb, rádióhullámmal kommunikáló szívritmus-szabályozók átprogramozásához sem elég azonban az informatikai tudás, ehhez elektrofiziológusnak kell lenni – mutatott rá Gellér László. Ennek ellenére, mivel a veszély – ha minimális is, de – fennáll, a betegbiztonság szempontjából komolyan kell venni – mutatott rá Gellér László. Különösen, hogy egyre több betegség kezelésére alkalmazzák a pacemakereket, mert egyértelműen jobbak, mint a gyógyszeres terápiák. A kardiológus tájékoztatása szerint Magyarországon évente 5-6 ezer pacemaker-beültetést végeznek, és körülbelül 40-50 ezer ember él ilyen készülékekkel.

A nagy gyártók már eddig is rendkívüli módon ügyeltek arra, hogy ne legyen probléma az eszközeikkel – erről már az Orvostechnikai Szövetség elnöke beszélt lapunknak. A biztonsági rések felfedezése miatt azonban – fogalmazott Tamás Viktor – a pace­makergyártó cégek még komolyabb teszteknek vetik alá a készülékeit, ezáltal pedig tovább javul a betegbiztonság. Jelezte, bár időről időre felvetődik az eszközök támadhatóságának lehetősége, a folyamatos kontrollnak köszönhetően eddig még sehonnan sem érkezett hír ilyesmiről.

Hozzászólások: