Átláthatatlan a kórházi adósságrendezés

Világgazdaság, 2015. május 20. – Haiman Éva

A kórházakba beszállító cégek több mint 85 százaléka hiába vár az adósságrendezésre. 


Az előirányzott 60 milliárd forintból 20 milliárd kifizetéséről született eddig megállapodás (a kórházi adósságállomány kamatok nélkül is több mint 90 milliárd). A szállítói szövetségek szerint a kórházak az adósságrendezés reményében leállították a számlák kiegyenlítését. Több száz cég áll sorban, döntően kkv-k, amelyek éves árbevételének nagyjából fele kintlévőség.

Az érdekvédők kifogásolják, hogy az egyeztetések nem voltak transzparensek, nem tudni, hogy az adósságrendezésbe bevont cégeket mi alapján választották ki.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közleményében úgy fogalmaz, hogy az első körbe bevont beszállítók kiválasztásának szempontjai „a tárgyalások lebonyolítására rendelkezésre álló idő és erőforrás voltak”. A beszállítók a kezdetektől fogva attól tartottak, hogy az állam igyekszik faragni jogos követeléseikből. A közlemény szerint „az ÁEEK azon elvek mentén folytatta le a tárgyalásokat a beszállítókkal, hogy a lehető legnagyobb közpénz-megtakarítást érje el a járulékos követelések csökkentésével, de a szállítói partnerek valós finanszírozási költségeinek figyelembe vételével”.

Hozzászólások: