Áremelést szorgalmaznak a bérek miatt

Magyaridők.hu, 2017. február 9. - Haiman Éva

Az orvostechnikai területen működő vállalkozások nagyjából felének problémát okoz a kötelező béremelés – derül ki az Orvostechnikai Szövetség felméréséből.

Lapunk információi szerint a cégek 35 százaléka mondta azt, hogy csak komoly nehézségek árán tudja növelni a béreket, 30 százalékuk pedig azt közölte, hogy a lépés a működésüket veszélyezteti. A mikrovállalkozások 35 százaléka számolt be közepes, 30 százaléka jelentősebb bérfeszültségről a kötelező béremelés miatt.

A válaszadók egyharmada nem kényszerül bérkompenzációra a kötelező béremelésekben nem érintet munkavállalóknál, kétharmaduk esetében átlagosan hárommillió forint pluszkiadással jár a kompenzáció. A szórás elég nagy, 400 ezer forinttól 18 millió forintig terjed. A szövetség rákérdezett arra is, hogy a vállalkozások milyen intézkedéseket tesznek a bérköltségek kompenzálására. A válaszok alapján ugyan egyetlen cég sem tervezi megszüntetni emiatt a tevékenységét, azonban a mikrovállalkozások fele, a kisvállalkozások 15 százaléka jelezte, hogy szűkíti a személyi juttatások körét, és az előbbiek negyede, az utóbbiak 15 százaléka létszámleépítésen is elgondolkodott.

Lapunk decemberben megírta, hogy több száz, döntően tb-finanszírozott egészségügyi vállalkozást hoz nehéz helyzetbe a minimálbér és a garantált bérminimum januártól kötelező emelése. A cégek ugyanis jórészt a társadalombiztosítás által finanszírozott termékeket gyártanak-forgalmaznak, azok árát pedig évek óta nem emelhették.

Hozzászólások: