A versenyhivatalnál a steril eszközök ügye

Magyar Idők, 2016. május 31. - Haiman Éva

A versenyhivatalhoz fordult az Orvostechnikai Szövetség, amiért a kórházaknak előírták, hogy egyszer használatos, tehát steril, nem szőtt műtéti textíliát is a börtöncégektől kell beszerezniük – értesült a Magyar Idők. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint a fogvatartottak foglalkoztatása fontos állami feladat.

A büntetés-végrehajtásnak nincs helye a közbeszerzésben olyan termékek esetében, amilyenek például a steril eszközök – jelentette ki Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) elnöke minapi közgyűlésükön. Lapunk megtudta, a szövetség a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert a legutóbbi rendeletmódosítás nyomán már nem csak vécépapírt vagy lepedőt, de műtős kabátokat, zsilipruhákat, izolációs lepedőket vagy ilyen eszközöket tartalmazó műtéti szetteket is a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) cégeitől kénytelenek megrendelni a kórházak.

Mint megírtuk, körülbelül tíz olyan cég van, amelyektől ezeket az eszközöket eddig a kórházak beszerezhették, ezek a vállalkozások az előírás miatt azonban kiszorulhatnak a piacról. A jogszabály szerint ugyanis ha a börtöncégek ki tudják elégíteni a kórházak igényeit, tőlük kell megrendelniük immár az egyszer használatos, tehát steril nem szőtt műtéti textíliát is.

Az OSZ azért fordult a versenyhivatalhoz, mert álláspontja szerint az egyes termékkörökben megvalósuló monopolizáció rendkívül súlyos versenyjogi aggályokat vet fel, és az, hogy egyetlen piaci szereplőre kívánják bízni a teljes intézményrendszer ellátását, a betegellátást is súlyosan veszélyezteti – mondta a szervezet főtitkára.

Rásky László közölte: beadványukban azt is kifogásolták, hogy az említett termékeket ugyan elvileg az Adorján-Tex nevű börtöncégtől kell megrendelniük az intézményeknek, a gyakorlatban azonban az OSZ információi szerint a kórházi ellátásba jelentős mértékben bevonják a magántulajdonban lévő Sebtex, Safetex és Medys cégeket is, amelyeket jogszabályi felhatalmazás hiányában, tendereztetés nélkül választottak ki.

A szövetség információi szerint a Sebtex az Adorján-Tex megbízásából olyan termékeket importál például Lengyelországból, Szlovákiából, illetve Kínából, Dél-Koreából és Indiából, amelyek nem szerepelnek az Adorján-Tex portfóliójában.

A jogszabály azt nem írja elő, hogy a fogvatartottaknak kell előállítaniuk a központilag beszerzendő termékeket, csak azt, hogy ebben a tevékenységben részt kell venniük a kötelező foglalkoztatásuk részeként. A cél az, hogy a munkaképes fogvatartottak dolgozzanak, és legalább részben előteremtsék az ellátásukhoz szükséges fedezetet.

Természetesen megkerestük a BVOP-t is, ám ott üzleti titokra hivatkozva nem kívánták megerősíteni értesüléseinket. Csak annyit közöltek, hogy az ő cégeik sem feltétlenül tudnak minden munkafázist elvégezni, ezért dolgoznak együtt más cégekkel, mint a piaci élet bármely szereplője. Azt is hangsúlyozták, hogy a gazdasági társaságaik a rabok foglalkoztatásakor fontos állami feladatot látnak el.

Hozzászólások: