A RESZASZ szerint újra kell éleszteni az egészségügyet

Magyar Idők, 2016. január 16.. – Haiman Éva

Hamarosan elkezdődik a jövő évi költségvetés vitája, abban tükröződni fognak a kormány szándékai az egészségügyiek bérével kapcsolatban – ezt a kormányszóvivő mondta péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában arra a kérdésre, lesz-e béremelés az ágazatban. Kovács Zoltán megismételte: tudják, hogy az egészségügyben vannak bérfeszültségek, ezért az ország erőforrásaitól függően igyekeznek tovább javítani a helyzeten.

Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) néven tegnap jelentette be hivatalosan is megalakulását az az új egészségügyi érdekvédelmi szervezet, amelynek szerveződéséről elsőként a Magyar Idők adott hírt még tavaly. A volt rezidensszövetségi elnök, Dénes Tamás vezette szakszervezet a Munkástanácsok székházában, egész pontosan a konföderáció elnökének, Palkovics Imrének a szobájában mutatkozott be. Nem véletlenül, ugyanis ehhez a szakszervezeti szövetséghez csatlakozott a frissen alakult Reszasz, amely – mint Dénes Tamás fogalmazott – igyekszik távol tartani magát a politikától, de minden olyan szervezettel együtt kíván dolgozni, amely az ágazat érdekében lép fel. A szakszervezeti elnök szerint a következő éveknek az egészségügyről kell szólniuk, „újra kell éleszteni” az ágazatot.

Hozzátette: nem nyugati béreket akarnak, hanem tisztességes díjazást szeretnének, elképzelésük szerint egy rezidens nettó alapbérének 300, egy szakorvosénak 500, egy főorvosénak pedig 700 ezer forintnak kellene lennie. A Reszasz szerint ma a társadalom lojalitása és az egészségügyben dolgozók önfeláldozó munkája miatt működik az egészségügy, és fontos, hogy a betegek megértsék, az egészségügyiek, ezen belül is az új szakszervezet nemcsak a saját fizetésük miatt emeli fel a hangját, hanem az ő biztonságuk, minőségi ellátásuk érdekében is harcol. Ezért egyszerre kívánnak tárgyalni a kormányzattal és felkészülni arra az esetre, ha ez nem vezetne eredményre. A „kényszerítő” eszközök között az elnök elsőként az önkéntes túlmunka megtagadását említette – ezzel híva fel a figyelmet a dolgozók kizsákmányolására –, de demonstrációk szervezését és sztrájkot sem tart kizártnak.

– Az Egészségügyi Államtitkárság minden olyan szervezettel hajlandó egyeztetni, amelyik a demokrácia szabályai szerint hivatalosan is megalakult és van mögötte tagság – Ónodi-Szűcs Zoltán így reagált a napokban a TV2 Mokka című műsorában egy másik új érdekvédelmi szervezet, az 1001 orvos a hálapénz ellen elnevezésű Facebook-csoport felvetéseire. Az államtitkár a műsorban nem titkolta, bántja, hogy olyan kérdéseket intéznek az ágazat vezetéséhez, mintha az nem támogatná a hálapénzrendszer megszüntetését, és nem egyeztetnének szinte az érdekvédőkkel.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón szintén reagált az egészségügyben tapasztalható feszültségre. Azt mondta: érzékelik a problémát, de nem tudnak többet fizetni az orvosoknak, mint amennyit Nyugat-Európában fizetnek nekik. Példaként említette, hogy a Szent Imre-kórházban felmondott orvosoknak egymillió forint körüli volt a fizetésük.

Meg kell őrizni a munkabékét

Idén is folytatódnak az egyeztetések a szociális ágazat képviselőivel – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága tegnap az MTI-vel. A kormány részéről kijelölt tárgyaló fél szerdán újabb sztrájktárgyalást folytatott a szociális ellátások területén több ezer munkavállalót képviselő szakszervezetekkel. A találkozón folytatódott az ágazati kollektív szerződés tematikus fejezeteiről való egyeztetés a munkabéke megőrzése érdekében. A minisztérium emlékeztetett: a kormány 2014 óta 60 milliárd forintot fordított a szociális dolgozók béreire.

Hozzászólások: