A gyógyeszközök áfáját is mérsékeltetnék

Magyar Idők, 2017. június 8. – Haiman Éva

Főként speciális kötszerekhez és az inkontinenciabetétekhez, de sok más gyógyeszközhöz is könnyebben hozzájuthatnának a betegek, ha ezeknek a termékeknek is öt százalékra mérsékelnék az áfáját.

Miközben a friss tej, a tojás, a baromfihús áfája 5 százalékra mérséklődött, jövőre pedig több szolgáltatásnál is ez lesz a helyzet, a gyógyászati segédeszközök esetében egyelőre hiába szorgalmazza az áfacsökkentést a gyártókat és forgalmazókat tömörítő Orvostechnikai Szövetség (OSZ).

Annak ellenére, hogy Magyarországon becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul gyógyászati segédeszközre, így például kerekesszékre, hallókészülékre, gyógycipőre, speciális kötszerre, pelenkára vagy kompressziós harisnyára. Olyan gyógyeszközökre, amelyek a rendszerváltáskor még áfamentesek voltak, azóta viszont többek tb-támogatása is csökkent.

A gyógyeszközök használói többnyire idős emberek, akiknek a gyógyszerkiadásai is jelentősek, és sokan több segédeszközt is használnak. A speciális kötszereket, illetve az inkontinenciabetéteket használók számára például az jelent komoly gondot, hogy többtucatnyi terméket kell(ene) egyszerre megvásárolniuk, ami havonta akár tízezer forintos kiadást is jelenthet.

Hasonlóan a nagy méretű sérvvel vagy nem első alkalommal műtött betegek számára szükséges extra méretű köldök- és hasfalsérvkötőkhöz, amelyekért darabonként 10-12 ezer forint betegtérítési díjat kell(ene) fizetni. A költségek miatt nem ritka, hogy az orvosi javaslat ellenére nem vásárolják meg a szükséges segédeszközöket. Legutóbb a vak diabéteszesek számára kifejlesztett „beszélő” vércukormérő bemutatóján a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke is arról beszélt, hogy még az alig több mint tízezer forintos készüléket sem tudják sokan megvásárolni, ezért annak árához most legalább 90 százalékos támogatást kérnek.

Az orvostechnikai szövetség mindazonáltal, tekintettel a költségvetés teherbíró képességére, elsősorban az általános forgalmi adó csökkentését szorgalmazza, az ugyanis számításaik szerint mindössze kétmilliárd forintos bevételkieséssel járna, ami szerintük elhanyagolható a pozitív hatásokhoz képest.

Közben meghirdették azt a hárommilliárd forintos, európai uniós támogatású programot, amelyet a kormány megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának elősegítésére indít. A cél, hogy erősítsék a fogyatékos, a megváltozott munkaképességű és az egészségkárosodott emberek integrációját. A programba több mint hatezer embert vonnak be.

Hozzászólások: