7 milliárd 339 intézménynek: itt a lista

Weborvos.hu, 2015. december 29.

Az E-alap kasszamaradványából összesen 339 egészségügyi szolgáltató részesült, főképpen a járóbeteg-ellátás ösztönzésére.

7 milliárd forintot biztosít a kormány az E-alap maradványból az egészségügyi intézményeknek. A mai napon járóbeteg-szakellátás ösztönzésére 4,7 milliárdot, a várólista csökkentésben való aktív részvételért 1 milliárd forintot, az onkológiai diagnosztikában vállalt többlet tevékenységért 800 millió forintot, míg az egynapos ellátások ösztönzésére 500 millió forintot kapnak az E-alap maradványból - jelentette be közleményben az államtitkárság.

A 7 milliárd forintos forrást a mai napon utalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a Magyar Államkincstár felé, és hamarosan az intézmények számlájára kerül.

Az úgynevezett „kasszaseprés" nyertesei idén azok az egészségügyi szolgáltatók voltak, amelyek a 2015-ös évre megfogalmazott és kiemelten kezelt szakmapolitikai célok közül többletfeladatokat vállaltak ezzel is emelve a betegellátás minőségét.

Az egészségügyi ágazatvezetés kiemelt célkitűzése, hogy az egészségügyi ellátásokat a betegek által könnyebben elérhető és egyben hatékonyabb forrásfelhasználást lehetővé tevő járóbeteg-szakellátás irányába terelje, s erre az ellátást végző szolgáltatókat is ösztönözze. Éppen ezért a járóbeteg-szakellátási tevékenységet végző szolgáltatók között csaknem 4,7 milliárd forint került elosztásra.

A kormány és az egészségügyi ágazat idén is nagy hangsúlyt fektetett a műtéti várólisták csökkentésére, miközben két ütemben 6 milliárd forint többletforrást is kaptak az intézmények e célra. A programban résztvevő egészségügyi szolgáltatók a jelentős többletmunka mellett kiemelkedő tervezési és szervezési feladatokat láttak el, így - az elvégzett többletműtétek arányában - 1 milliárd forint került felosztásra azon intézmények között, amelyek a normál műtéti programhoz képest növekvő számú beavatkozás elvégzésével járultak hozzá a várólisták és a várakozási idők csökkentéséhez.

Idén nyáron került bevezetésre az a szabály, amely előírja, hogy a daganatgyanús betegek képalkotó diagnosztikai vizsgálatát 14 napon belül el kell végezni a szolgáltatóknak. Azokban az esetekben, amikor a vizsgálat elvégzésére a rosszindulatú daganatos kórkép alapos gyanúja miatt 14 napon belül sor került, de a vizsgálat nem egyértelműen bizonyította a daganatos megbetegedést - ugyanakkor a beteg esetében műtéti beavatkozásra került sor - a 14 napon belül elvégzett CT/MRI vizsgálatokat a kiegészítő kód értékével kiegészítve utólagosan finanszírozza az OEP. Ugyancsak az onkológiai ellátások mielőbbi diagnosztikáját szolgálja, illetve ahhoz kapcsolódnak a mikrobiológiai vizsgálatok is. A rendelkezésre álló keretük felett elvégzett többletteljesítményük arányában az ilyen vizsgálatokat végző szolgáltatók ugyancsak számíthattak többletforrásra a kasszamaradványból. Az onkológiai diagnosztikában vállalt többlet tevékenységért mintegy 800 millió forintot kapnak az érintett intézmények.

A betegek, az intézmények és a finanszírozó számára kézzelfogható előnyökkel jár, ezért ugyancsak kiemelt szakmapolitikai célkitűzésként valósult meg az idei évben az aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók hatékonyabb ösztönzése az egynapos ellátások végzésére. Azok az aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók, amelyek az idei évben egynapos ellátásokat végeztek, az egynapos beavatkozások teljesítménymennyiségének arányában több, mint 500 millió forint többlethez jutottak.

Hozzászólások: